Városi Karnevál tizennyolcadszor

2018. február 6. (kedd)

Lovag, juhnyáj és búvárok is felvonultak a 18. keszthelyi Városi Karneválon. Az idén nagykorúvá vált farsangi programon 24 csapat vett részt, így több, mint 300-an vonultak végig a sétálóutcán. A zsűri idén is díjazta a legötletesebb jelmezt, amelyet ezúttal a Gagarin utcai óvodásoknak sikerült elnyerniük.
A Boombatucada együttes vérpezsdítő dallamaira, szakadó hóesésben indult útjára a farsangi menet. A karneválozók idén is a Festetics kastély bejáratától vonultak a Fő tér felé ötletesebbnél ötletesebb jelmezeikben. A téli időjárás nem riasztotta el a résztvevőket, hiszen sokan már hónapok óta készültek a programra.

„A Magyar Vándor című film alapján gondoltuk, hogy mi leszünk a hét vezér. A film az zseniális, tetszik mindenkinek, heten vagyunk adott volt. Azért jövünk ki már ötödik alkalommal, úgyhogy jubilálunk, reméljük, hogy valami jó kis díjat nyerünk, mert jó a hangulat. Most az időjárás annyira nem, de túllépünk rajta, és élvezzük, hogy itt vagyunk.” – mondta az egyik résztvevő, Krizsán Edina.

A menetet idén is a hercegi pár vezette, őket követték a szervező Balatoni Borbarát Hölgyek. A keszthelyi városi karnevál elmaradhatatlan eleme a sárkány, amely idén is a Csány-Szendrey iskolásoknak köszönhetően elevenedett meg. A felvonuláson az egyéni maskarások mellett csoportok és egyesületek is indultak.

„A Gondviselés Házától jöttünk, és az Életút a címünk, ami a születéstől egészen a halálig, illetve az azt követő angyallétet mutatja be.” – tájékoztatott egy másik farsangozó, Szerecz Beáta.

A sétálóutcán sokan követték nyomon a felvonulókat, a télies időjárás azonban többeket elrettentett a programtól. A legnépesebb csoportot idén a Gagarin utcai óvodások képviselték, akik egy egész juhnyájat varázsoltak a belvárosba. A zsűri tagjai idén is a Goldmark Károly Művelődési Központ teraszáról kísérték figyelemmel a felvonulókat, akik nem csak jelmezeikkel, hanem egy kis műsorral próbálták elkápráztatni a bírákat.

A maskarások végállomása a hagyományok szerint a Fő téri színpad volt, ahol elsőként Dévényiné Balogh Gyöngyi köszöntötte a résztvevőket a szervezők nevében. A felvonulók lehetőséget kaptak arra, hogy megmutassák a jelmezüket a közönségnek, és produkcióval is készülhettek. Az időjárás ellenére a karnevál idén is nagy sikert aratott a szervezők szerint.

„Bízunk benne, hogy akik regisztráltak, el is jöttek, a barátnőim úgy tájékoztattak, és még pluszban is jelentkeztek az idő ellenére. Úgyhogy bízom benne, hogy jól is érezték magukat.” – emelte ki a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke.

A 60 ezer forintos fődíjat a Gagarin utcai óvoda Fekete bárányok csapatának sikerült hazavinnie. Az apróságok és szüleik hetekig készítették a jelmezeket, és egy rövid műsorral is kedveskedtek a közönségnek. A bárányok között megbújtak olyan kisiskolások is, akik a felvonulás erejéig tértek vissza egykori óvodájukba.

„Idén az elsődleges célunk az volt, hogy a gyermekeknek olyan jelmezt találjunk ki, amiben jól érzik magukat. Az időjárási viszonyoknak megfelelően kényelmes számukra, és igazából olyat, amit valamilyen szinten a szülők is el tudnak készíteni. Könnyen tudnak benne mozogni a gyerekek, tehát sok-sok szempontot vettünk idén is figyelembe.” – tájékoztatott Brunnerné Horváth Erika, az Életfa Óvoda Gagarin utcai Tagóvodájának intézményvezetője.

A 18. városi farsangot idén is támogatta Keszthely önkormányzata, valamint a városban működő vállalkozások vezetői is. A maskarásokat a Balatoni Borbarát Hölgyek idén is vendégül látták, jövőre pedig újra várják a lelkes jelentkezőket a 19. karneválra.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8520/varosi-karneval-tizennyolcadszor/