Városi költségvetés – I. forduló

2012. február 9. (csütörtök)

Soron kívüli ülést tartott a keszthelyi képviselőtestület február kilencedikén. Első napirendi pontként a város 2012. évi költségvetéséről tárgyaltak, ám az erről szóló rendelet megalkotásáról a hónap végén döntenek majd a képviselők.

Három bizottság közös javaslata alapján a testület elfogadta, hogy az előterjesztésben szereplő költségvetési rendelettervezetet első fordulós anyagként tárgyalják meg. A 2011-es évet 318 millió forint rövidtávú működési hitellel zárta a város – mindhárom bizottság szükségesnek tartotta, hogy ezt a tavalyról áthúzódó tartozást megnyugtató módon sikerüljön rendezni. Ennek érdekében részletes, alternatív javaslatokat is tartalmazó szakmai anyag készül, melyet február 20-án összevont munkaértekezlet keretében tárgyalnak meg a képviselők. A költségvetési rendelet megalkotására a tervek szerint a február 29-ére összehívott soros testületi ülésen kerül majd sor.
A rendelettervezet jelen állása szerint 977 millió forint hiány mutatkozik a bevételi és a kiadási oldal között.

Ruzsics Ferenc polgármester kiemelte: közös cél, hogy a város összes intézménye biztonsággal folytatni tudja működését, bár mindegyikük komoly megszorításokra, további költségcsökkentésre kényszerül idén. Hozzátette, hogy a nehéz gazdasági helyzetben az önkormányzat továbbra is minden rászorulót támogatni kíván, továbbá különösen fontosnak tekinti az idősek segítését, és a gyermekek nevelését, a felnövekvő új generáció jövőjének biztosítását.

A végletekig kifeszítettnek nevezte Pálinkás Róbert alpolgármester a város idei költségvetését, mely jelen struktúrájában további elvonást már nem bírna el. Hozzátette: megtakarítás a jövőben már csak a rendszer újragondolásával és átalakításával, a szemléletmód megváltoztatásával képzelhető el. Az alpolgármester a mostanában zajló, nagyrészt uniós támogatás segítségével megvalósuló városfejlesztési beruházásokat szükséges „előremenekülésnek” nevezte, mely hosszútávon jelentős előnyt biztosít Keszthelynek, továbbá hangsúlyozta, hogy a későbbi években nem ró elviselhetetlen terhet a városra a pályázati önrészekre felvett fejlesztési hitel törlesztőrészlete.

Adósok nyilvános listája

Ruzsics Ferenc a testületi ülésen elmondta: a bevételek növelésének egyik hatékony módja az adótartozások behajtása lenne. Jelenleg mintegy 180 millió forint a bevallott, ám be nem fizetett helyi adó és gépjárműadó teljes összege. A kintlévőség mielőbbi behajtása érdekében a város új módszert alkalmaz: törvény biztosította lehetőség alapján nyilvánosságra hozza a hátralékosok nevét és címét a tartozás összegével és adónemével együtt. Magánszemélyeknél 1.000, vállalkozásoknál 10.000 forint feletti, 10 napot meghaladó tartozás esetén van erre mód. Aki szeretné elkerülni adatainak nyilvánosságra hozatalát, az mielőbb jelentkezzen a városházán, esetleg kérjen részletfizetést a fennálló adósságra – javasolta a polgármester.


Kapcsolódó cikkek:
2012 Keszthely éve lesz
Készül a Balaton-part
Konkrét járás-tervek: országosan 168, Zalában 6 lesz
Karácsonyi ajándék az óvodáknak-iskoláknak
Betegeket szolgál, orvosokat segít
Országosan is példaértékű a keszthelyi kulturális élet
Száznál is több fiatal továbbtanulását támogatja a város
Az elmúlt évek legjelentősebb iskolafejlesztése Keszthelyen
Elkészült az új körforgalom
Rekord összegű közműfejlesztés Keszthelyen
Kiteljesedő belvárosfejlesztés – startol a második ütem
Indul a keszthelyi Balaton-part fejlesztése
Nyertes TDM-pályázat a Nyugat-Balaton régióban
Nagykanizsától Keszthelyig modernizálják a közösségi közlekedést
Élménygazdaság a majormúzeumban
Korszerű informatikai eszközökkel indul a tanév Keszthelyen
Bajnokok a keszthelyi uszodában (ünnepélyes megnyitó)