Városismereti séták a Fasorok Városa programban

2024. április 8. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Keszthely nem csupán történelmi értékekben gazdag, hanem zöld felületekben is. A történelmi fasorok, a belváros fái összekapcsolhatók a Festetics örökséggel. A gazdag természeti vonzerőket egy új program keretében is megismerhetik az érdeklődők. A „Fasorok Városa” elnevezésű programsorozat szombaton délután nagy érdeklődés mellett indult.

Szombaton délután nagyon sokan voltak kíváncsiak arra az új programra, ami a zöldterületek és fák összefüggésében mutatja be a  város értékeit. A „Fasorok Városa” programon a nagyszámú érdeklődők megismerhették Keszthely beépítés előtti területeit. Tájékoztatást kaptak az új, történelmi séták programjairól is. „A városban volt az elmúlt időszakban egy „Fasorok Városa” kezdeményezés és ennek kapcsán jött az ötlet, hogy Keszthely nagyon gazdag természeti értékekben, természeti vonzerőkben és ezeket akár be is mutathatnánk különböző városismereti séták keretében. Ennek a programnak a részeként egy olyan útvonalat és olyan programot dolgoztam ki, ahol kultúrtörténeti eseményeken keresztül ismerhetjük meg egy kicsit jobban a város természeti értékeit.”- adott tájékoztatást Szántó Éva idegenvezető.

A Fasorok Városa szlogennek és programnak az ötletadója a város polgármestere, Manninger Jenő volt.

„Ez a város olyan, amit alapvetően nevezhetünk zöldvárosnak hiszen tulajdonképpen ez is a jellege. Hiszen akik messzebbről jönnek, azok is így látják, hogy sok fa van, sok a zöldterület. Tehát egy zöld, szellős város Keszthely. Többek közt ezért is szeretjük és természetesen a történelmi hagyományok ezt nagyon felerősítik- azok a fasorok mint a Fenyves allé és a gesztenyés fasor. Tulajdonképpen ez a Fasorok Városa program már a múlt században elkezdődött, mi csak fölkaroltuk és jelezzük avval, hogy folytatni kívánjuk. Illetve ahol hiányok vannak, természetesen elültetjük a fákat.”- mondta el Manninger Jenő.

A városismereti sétán a résztvevők  a zöldövezeten keresztül jutottak el a Festetics örökségekhez. Először a Vajda János Gimnázium előtt található Festetics György ülőszobránál ismerhették meg a város mecénásának életét. A gyönyörű kőrisfák övezte Sétáló utcában tájékoztatást kaptak a nevezetes épületekről, az azokhoz fűződő személyek életéről. Betértek a panteonba is. Megnézték a város nagyjainak emlékét őrző domborműveket. Felnőttek és gyermekek egyaránt érdekes információt kaptak. „Én gyenesi vagyok és nem nagyon sokat tudtam Keszthelyről. Ezért lejöttünk,hogy egy kicsit mozogjunk és többet megismerjünk Keszthelyről. Azt is megtudtam, hogy Keszthely az nagyon zöld,s ,hogy nagyon sok fák és fasorok vannak rajta, meg többet megtudtam a Festeticsekről és a keszthelyi Fő térről is többet megtudtam.”-nyilatkozott Márton Réka.

A Sétáló utcából a csoport a Festetics kastély parkjába ment, ahol az ott található fákról, növényritkaságokról és a kastély történetéről hallhattak érdekességeket. „Ez egy nagyon különleges nap. Hiszen mi időről-időre visszajövünk Keszthelyre mert nagyon szeretjük a természeti szépségeket és az épített gyönyörűségeket is. És eljövünk és meglátogatjuk, de amikor most végigtekintettük ezt a beszámolót,rengeteg plusz tudást kaptunk mert nyilván ezeket a szakkönyvekből és semmiből sem tudjuk megtapasztalni. és hát…izgalmas volt .”- mondta az Encsről érkezett Megulesz Magdolna.

A „Fasorok Városa” program április 13-án folytatódik. 15 órától újabb érdekességeket tudhatnak meg az érdeklődők a nagy múltú városról.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek