Városnapi ünnepségsorozat Keszthelyen

2012. május 22. (kedd)

Keszthely idén 765 éves. Június első hétvégéjén, a városnapi rendezvényeken közös ünneplésre várják a lakosság apraját-nagyját.

Bár nem kerek, de emblematikus évfordulóhoz érkezett Keszthely, sorsfordító a 2012-es esztendő. Az elmúlt évtizedek legnagyobb városfejlesztése valósul meg idén, több helyszínen is: megszépült belvárossal és új Balaton-parti térrel is gazdagodnak a keszthelyiek.
Az ünnepségeknek is a megújult Balaton-part ad otthont idén. A terveknek megfelelően május végére elkészül a terület felújítása: meghosszabbított sétány vezet a JAVSE kikötőig, új térburkolatot kapott a borutca, és szép szökőkút gazdagítja a teret. A kibővült Zenepavilon és nézőtere az eddigieknél is alkalmasabb lesz koncertek és más rendezvények helyszínéül. Megszépül a két patinás szálló közötti terület, és a móló előtti tér is – ezt vehetik birtokba a város napján a keszthelyiek.

Június másodikán, szombaton hagyományosan szentmisével indul a nap, ezt a tértextilek felavatása követi, melyek minden nyáron díszbe öltöztetik a sétálóutcát. Idén a Festetics-kastély is izgalmas programokkal csatlakozik az ünnepléshez: régmúlt idők vására várja az érdeklődőket a kastélyparkban malacsütéssel és borkóstolóval, korabeli gyermekjátékokkal, lovaglási és hintózási lehetőséggel, vásárosok és kézművesek színes kínálatával, és régi mesterségekkel is megismerkedhetnek a vendégek. Szombat délelőtt Reischl Imre városbíróról emlékezik meg Keszthely, aki éppen száz éve lépett hivatalába, majd a hagyományok szerint a képviselőtestületi ülésen, ünnepélyes keretek között kerül sor az önkormányzat által alapított városi kitüntetések átadására. Emellett különféle kiállítás-megnyitók és lovas színház színesíti a programot, szombat este pedig a Csík Zenekar Balaton-parti koncertjével kedveskedik a város az érdeklődőknek. Vasárnap a tízéves Balaton Színház az ExperiDance Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös produkciójával, a Liliomfi című táncjátékkal ünnepel.

Nagyobb méretért kattinson a plakátra!