Városrészek tisztultak meg

2019. március 26. (kedd)

Egész héten csatlakozhatott bárki a Te szedd! Hulladékgyűjtési akcióhoz, amelyben egyetlen célt fogalmaztak meg már évekkel ezelőtt. Közösen megtisztítani környezetünket. Keszthelyen még a hét végi napokon is gyűjtötték kisebb csoportokba szerveződve a szemetet elhagyott épületek, parkok közelében.
A nyolcadik, Te szedd mozgalomba is nagyon sokan vettek részt Keszthelyen. Szombaton délelőtt még a Lovassy utcában álló kis kastély környékének megtisztítására érkeztek önkéntesek. Előkerültek a kesztyűk, hulladékzsákok és egyénileg vagy kis csoportokban elkezdődött kora délelőtt a szemétgyűjtés. Meglepően gyorsan teltek meg a 120 l-es zsákok eldobált papír, üveg, műanyag szeméttel. Nem azért mert siettek a szedéssel az emberek, hanem mert annyi volt. A főszervező Bóka Péter is egymás után hordta a megtelt zsákokat egy gyűjtőhelyre.

„Nagyon sokat szemetelnek az emberek. Itt nem csak a helyi lakosokról beszélek, hanem turisztikailag frekventált városban lakunk, nyílván az itt lévő turisták is csak-csak szemetelnek. A felhívás azért van mert ha körbenézünk a városban,nagyon szemetes a város és én ettől a felhívástól azt remélem, hogy egy picit tisztábbá tudjuk tenni környezetünket ill. a szezont már eleve úgy kezdi el a város, hogy egy tiszta város aminek a megőrzése mindig kevesebb problémával jár mint a szezon közepén megtisztítani.”-mondta el a koordinátor, Dr. Bóka Péter.

Öröm volt látni, hogy gyerekek is csatlakoztak szüleikhez és közösen dolgoztak városrész megtisztításában. A kényesebb helyeken szájkendőt is használtak és bátran szedték, hordták az eldobált hulladékot. A 8 éves Balázs szüleivel csatlakozott az akcióhoz, véleményét nem rejtette véka alá.

„Én nem hiszem el, hogy az emberek nem képesek oda átvinni a túloldalra a szemetet hanem csak ide eldobálják. Ez környezet szennyezés. Mi ezt nem bírjuk, hogyha mások szemetelnek, akkor azt nekünk kell összeszedni.” – mondta Pál Balázs.

Az összegyűjtött, zsákokba rakott szeméttől az út szélét a Keszthelyi HUSZ Kft. hétfőn már megtisztította. Az önkéntesek bíznak abban, hogy munkájuk abban is eredményes lesz, hogy felfigyeltek rájuk a városban és a szemetelők elgondolkodnak tetteiken.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5875-varosreszek-tisztultak-meg?fbclid=IwAR0xBukPrZ2nwXJCS1w5Hlz0QmKf-hZLrTQAd2VDd0mPkrCnEIH4hfyQi90