Vasárnap egy órával kevesebbet alhatunk

2019. március 30. (szombat)

Bár régóta felvetődött az óraállítás eltörlése,csak a napokban döntött erről az Európai Parlament. A döntés értelmében,miszerint Európában 2021-ben lép életbe a változtatás. Az országok maguk dönthetik el melyik időszámítást választják. Vasárnap azonban állítani kell az órákat, kevesebbet alhatunk. Azt is megkérdeztük szakembertől ,milyen egészségügyi hatásai vannak a téli-nyári időszámítás óra átállításainak.
Az Unió először 1980-ban hozta összhangba a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás. Az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire. A szervezet azonban nehezen alkalmazkodik a hirtelen változáshoz. Nem is az alvás ,hanem az ébredés,annak minősége a fontos.

„Ezzel szemben mit látunk. Bölcsődébe ,óvodába kell vinni a gyerekeket,netán iskolába és már fél hatkor kirántják a szegény gyereket az ágyból.Sorba kell állni a fürdőszobánál, a reggeli stb. Tömegközlekedési eszközök. El kell jutni ezekre a helyekre és a gyerek félálomban van. Nagyobb baj akkor ha a vezető,az úrvezető is félálomban vezet. Nem véletlen,hogy a balesetek száma az átállítás körüli időszakban növekszik és ha a betegségekről beszélünk, a ritmuszavarok és a szívinfarktus veszélye is frekventálódik.”- mondta Dr. Nyárádi Attila főorvos.

Tavasszal az órát egy órával előre állítják. Ez azt jelenti, hogy ha óraátállítás előtt és után is hét órakor kelünk fel az óra szerint, valójában egy órával korábban kelünk, mint előző nap.

„Nem örülök neki,annak ellenére,hogy nem visel meg. Nem örülök neki mert szerintem nem kellene beleavatkozni a természet rendjébe .”-mondta a Keszthelyen kiránduló Németh Lajosné.

A legtöbb embernek hiányzik a kimaradt egy óra alvás. Fáradtak, dekoncentráltak, levertek vagyunk. Ezzel szemben este nagyon is fittnek érezzük magunkat.

„Nem örülök neki,hogy egy órával kevesebbet alhatok,mivel munkamorálunk is csökken ezzel,sokkal fáradtabbak vagyunk aznap,legalább egy szabadnapot adhatnának aznap,hogy kipihenjük magunkat.”- mondta Balogh Bálint.

Keszthely legrégebbi órás szaküzletében gyakran segítenek az óra átállítás idején. Nagy Zsuzsanna órás a következőket mondta:”Nagyon sokan jönnek,csodálkozom én is rajta mert manapság azt gondolnánk,hogy az órákat már ne is használják az emberek,de ilyenkor derül ki,hogy mennyire. A telefonokat automatikusan állítja az internet,de a mechanikus és egyéb órákat mi állítjuk át.”

Vasárnap megkezdődik a nyári időszámítás hajnali kettő órakor kell három órára előreállítani az óráinkat.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5889-vasarnap-egy-oraval-kevesebbet-alhatunk?fbclid=IwAR23vORhcpXZgSpi094hRkihArLmVgnt878UaNqlnz5yZWQ-xGggzKDTcII