Vaskori barangolás és épületbejárás

2018. szeptember 17. (hétfő)

Pincetúra a kastélyban és vaskori leletek a Balatoni Múzeumban. Ezekkel a programokkal várják az érdeklődőket a hétvégén a Kulturális Örökség Napjai alkalmából Keszthelyen. Mindezek mellett Nyitott Templomok Éjszakája is lesz a Kis Szent Teréz Bazilikában és a Szendrey Júlia Emlékszoba is várja az érdeklődőket.
A Festetics kastély látogatók elől elzárt részeibe, a pince rejtett zugaiba, az angolaknába és a padlásra is beleshetnek mindazok, akik regisztráltak a Pincétől a padlásig című programra. A túrán a látogatók számos érdekességet hallhatnak a kastély építésének történetéről és a ma raktárként használt termek egykori rendeltetéséről is.

„Ha a vendég, illetve látogató a kastélyhoz érkezik, igazából a kastély több mint 100 helyiségéből tulajdonképpen csak az 1/3-át tudja megnézni. Ugye joggal felmerül a kérdés, hogy vajon abban az épületrészben mi lehet, vajon azon ablak mögött mi lehet. Pontosan ezekbe a terekbe gondoltunk ezzel a programmal néminemű betekintést adni közönségnek, hogy ismerhessék egy kicsit szélesebb körben is a kastélyt. Mik azok a háttér raktárak, mik azok a háttér lépcsőházak, ami a normál látogatási keret között nem látogatható.” – tájékoztatott Pécsi Attila, a Helikon Kastélymúzeum műszaki vezetője.

A program regisztrációt követően látogatható, a helyek azonban a meghirdetés után már rövid idővel elfogytak. A nagy érdeklődésre való tekintettel a kastély munkatársai a Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából is szerveznek épületvezetést a Festetics kastélyban.

A Balatoni Múzeum a vaskorba kalauzolja a látogatókat. Szombaton délután 3 órakor az intézmény igazgatója, Havasi Bálint a Göcseji Múzeum régészével, Eke Istvánnal közösen számol be a legújabb ásatási eredményekről, a látogatók pedig a feltárt leleteket is szemügyre vehetik. 16 órakor a Zala megyei pálos kolostorok életébe, és a vállusi ásatás eredményeibe nyerhetnek betekintést az érdeklődők. Mindezek mellett délelőtt egy régészeti és geotúra is várja a vendégeket.

„Szombaton 9 és 14 óra között Zalaszántó mellett a Tátika alatt egy vaskori túrán vehetnek részt az érdeklődők. 9 órától fogunk a Tátika Presszó előtt sorakozni, és onnan indulunk erre az izgalmas túrára, melynek keretében megtekintjük a vaskori halomsírokat, és fölmegyünk a vaskori földvárba is. Ezt a túrát nem egyedül vezetem, hanem Szentes Szilárd geotúra vezetővel, így az érdeklődők a természeti örökségbe is betekintést kapnak a kulturális örökség mellett.” – tette hozzá Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A Tátika túra 1000 forintos részvételi díj mellett látogatható,a Kulturális Örökség Napjainak más keszthelyi programjai azonban ingyenesek.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9086/vaskori-barangolas-es-epuletbejaras/