Véget ért a sakkverseny

2019. augusztus 29. (csütörtök)

81 játékos részvételével zajlott idén a 38. Nemzetközi Sakkverseny Keszthelyen. A megmérettetés zárónapján győztest hirdettek és számos különdíjat is átadtak. Az ünnepélyes eredményhirdetésen elhangzott, ezúttal is egy sportszerű és élményekben gazdag versenyt zártak a szervezők.
8 napon keresztül mérkőztek egymással a nemzetközi sakkverseny résztvevői. Hazánk mellett többek között Oroszországból és Romániából is érkeztek versenyzők, hogy összemérjék tudásukat. A Spartacus SK szervezésében zajló vetélkedésnek ezúttal is a VSZK adott otthont.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre szerdán délután került sor. A versenyen az első 8 helyezettet díjazták, ők pénzjutalomban részesültek. A Keszthely Város Önkormányzata által felajánlott serleget a Vasas versenyzője, Felméry Máté vehette át.

„Nagyon sokat jelent ez az első hely, nem nyertem meg még soha ilyen nyílt versenyt, amin bármilyen erősségű sakkozó elindulhat. A versenyt azért szeretem, mert itt vannak a barátaim, a Vasas csapattal eljövünk ide és ez végül is egy nyaralás is emellett. Év közben nem nagyon van idő ilyen hosszú versenyen részt venni, de ezt minden évben kivesszük szabadságba és akkor itt vagyunk.” – mondta a 38. Nemzetközi Sakkverseny I. helyezettje.

Az eredményhirdetésen elhangzott, a 9 fordulós játék során nagyon kiélezett volt a verseny. Az első helyezettnek mindössze fél ponttal sikerült maga mögé utasítani a többieket. A verseny végén már hagyomány, hogy úgynevezett szimpátia díjakat is átadnak. Így elismerik többek között a legfiatalabb és legidősebb versenyzőt, a legjobb keszthelyi női illetve férfi résztvevőt, de jutalmazzák a legjobb zalai és senior játékost is. A főszervező Szalai István szerint ezúttal is egy sportszerű, élményekben gazdag versenyt zártak.

„A versenyünk talán mondhatom, hogy egyre népszerűbb, nagy népszerűségnek örvend. Ami nagyon jó és nagyon dicséretes, hogy a legfiatalabb korosztálytól vannak versenyzők és ez nagy öröm, mert a szülők itt izgulnak, szurkolnak nekik, tehát itt vannak együtt a gyerekek, jól töltik az idejüket. Tehát kellemes, hasznos időtöltés van. Mondhatom, hogy az idősebbek is, akik már 80 fölött vannak, olyanok is résztvevők.” – tájékoztatott Szalai István, a Spartacus SK elnöke.

A 38. Nemzetközi Sakkverseny egyben a X. Hévízi László Emlékverseny is volt. A szervezők megköszönték a részvételt a versenyzőknek valamint a támogatóknak is. Elhangzott, bíznak benne, hogy jövőre is lesz alkalmuk megrendezni a vetélkedőt.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6350-veget-ert-a-sakkverseny?fbclid=IwAR1pdn9F_V6qXuIjbetVTDrEitgJ_94jwU_t-AU6hKbwPjxk78jmYL3MsNA