Véget ért a Város Művésze 2023 projekt

2023. június 1. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Elköszöntek a Város Művészei. Ágh Márton látványtervező és Gere Nóra Éva költő egy hónapot töltöttek Keszthelyen. Ez idő alatt több közönségtalálkozót tartottak és a középiskolákba is ellátogattak. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult projekt nagy érdeklődésre tartott számot, főként a fiatalok körében.

Kiállítással zárták egy hónapos itt tartózkodásukat a Város Művészei. A Balatoni Múzeum Halápi termében Ágh Márton munkái fényképeken köszönnek vissza, de Gere Nóra Éva verseit is olvashatják az érdeklődők. A székelyföldi származású költő a város több programjába is bekapcsolódott májusban, emellett pedig nagy örömmel találkozott a középiskolásokkal.

„Amikor mentünk a középiskolákba, az nekem nagyon nagy élmény volt, mert fel tudtam olvasni a versemet, amivel pályáztam, és úgymond láttam, hogy milyen reakciót váltott ki ez az olvasókból. Ez egy írónak nem igazán adatik meg, vagy nem mindig, vagy ritkán, hogy ennyi emberen le tudja tesztelni, hogy milyen is az az írás. És egyáltalán megosztani, hogy milyen írónak lenni, hogy lehet elindulni ezen a pályán vagy honnan indultam én el, ez nagyon jó tapasztalat volt.” – mondta Gere Nóra Éva költő, a Város Művésze.

A projekt záró eseményén Ágh Márton egy külföldi munka miatt nem tudott részt venni. A program szakmai vezetője arról beszélt, várakozáson felül jól sikerült ez az egy hónap. Hermán Aliz is kiemelte a diák közönségtalálkozókat. Elmondta, hogy a Város Művészei kiváló előadók voltak, és sikerült átadniuk a hivatásszeretetüket a fiataloknak.

„Nagyon jól sikerült a programsorozat, egészen magas látogatottsága volt a nyilvános közönségtalálkozóknak. Kiemelném az iskolai közönségtalálkozókat, ahol nagyon lelkesek és aktívak voltak a diákok. Márton és Genovéva rendkívül jó előadók voltak, úgyhogy nagyon jól felkeltették a fiatalok érdeklődését, és szerintem nagyon sok hasznos dolgot kaphattak ők is a programok alatt.” – tájékoztatott Hermán Aliz, a Város Művésze projekt szakmai vezetője.

Keszthelynek mindig fontos volt a kultúra és a művészet. A Festetics család mecénásként működött a városban, így a településre szívesen érkeztek az írók, költők, képzőművészek. A város vezetésének ma is fontos a kultúra ápolása, ezért is üdvözölték a Város Művésze projektet. A két kortárs alkotó felhívta a figyelmet a modern művészetre, a fiataloknak pedig új perspektívákat mutattak.

„Hívtunk kortárs művészeket, hogy ők megismerhessenek minket, és a város lakossága pedig megismerhesse őket. Ezáltal is fonjuk szorosabbra azokat a kapcsolatokat, ismereteket, amelyeket nyújthatunk egymásnak. nagy öröm volt, hogy itt voltak a művészek, és reméljük, hogy jól érezték magukat és visszatérnek hozzánk más alkalmakkor is.” – tette hozzá Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A program szervezői úgy értékelték, hogy a művészek szívvel-lélekkel dolgoztak Keszthelyen. A Balatoni Múzeum ajándékcsomaggal és oklevéllel köszönte meg az alkotók munkáját.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10408-veget-ert-a-varos-muvesze-2023-projekt

Képek