Véget ért a viharjelzési szezon a Balatonnál

2020. november 6. (péntek)

Az elmúlt évhez képest többet kellett működteti a viharjelző rendszert a Balatonnál. Április 1. és október 31. között hat erős vihar érte el a magyar tengert, de ezek nem haladták meg a 100 kilométer/órás sebességet. Mindemelett elmondható, hogy az időjárás szelesebb volt a tavalyi évnél. Áprilistól október végéig nyolcan fulladtak a Balatonba.

Április 1-től október 31-ig üzemelt hazánk nagy tavain, köztük a Balatonon a vihar-előrejelző szolgálat. Az idei szezonban a Balatonnál mintegy 1800 órát tett ki az elrendelt viharjelzés, ami több, mint tavaly – tájékoztatott a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője.

„Az elmúlt évekhez képest egy kicsit több ideig villogtak a lámpák. A másodfokú viharjelzések fenntartási ideje a Balaton össz. időszakában mintegy 12-13 százalékkal több volt a sokéves átlagnál. A másodfokú viharjelzések egyébként mindösszesen kettőszáz órán keresztül voltak érvényben. Azt lehet mondani, hogy ez önmagában viszonylag alacsony értéknek számít az előző évekhez képest” – nyilatkozta Horváth Ákos, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője.

Az idei viharjelzési szezonban hat erős vihar volt. Ezek közül a legerősebb szél 97,9 kilométer/órás sebességű volt Balatonmáriafürdőnél június 29-én. A meteorológusok összesítése szerint az előző évekhez képest szelesebb volt az időjárás. Kitértek arra is, hogy a nyár kissé hűvösebben alakult, mint az elmúlt három évben. A nyár legmelegebb napja július tizedike volt, amikor Balatonbogláron 35 Celsius-fokot, Siófokon 34,9 fokot, Fonyódon pedig 34,6 fokot mértek.A nyári félév csapadékösszege a Balaton térségében átlagosan 300 milliméter körül alakult, ami kicsivel a sokévi átlag alatti érték.Minden évben 100 ezrek fürdőzését és sportolását teszi biztonságossá a Katasztrófavédelem által üzemeltetett viharjelző rendszer.31 viharjelző állomás működött a Balatonnál, ezek mellett több mobil fényjelző nyújtott segítséget. Az elmúlt időszakban a balatoni viharjelző rendszer kibővült és megújult.

Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője: „14 viharjelző állomás megújult és most már minden Balaton-parti lámpa korszerű és energiatakarékos LED fényjelzéssel működik. Új, parti viharjelző állomás létesült például Balatonszepezden, Balatonedericsen, Fenékpusztán, Balatonszárszón és Tihanyban. Ezeknek köszönhetően nagyobb a lefedettség és több helyről látható a viharjelzés. Érdekesség, hogy Siófokon, Szigligeten és Keszthelyen vízre telepített viharjelző okoslámpa is készült. Ezek révén még láthatóbbá vált a viharjelzés.”

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hozzátette, ezt a technológiát eddig csak tengereken alkalmazták.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság MTI-hez eljutatott közleményében azt írta: a viharjelzési szezonban 487 fürdőzőt, illetve a vízen közlekedőt mentettek ki, ami az átlagosnál jóval magasabb tendenciát mutat. Április 1. és október 31. között 8 ember fulladt a Balatonba. Halálos kimenetelű vízi közlekedési baleset nem történt a tavon. A folyamatos vízirendészeti jelenlét egész nyáron biztosított volt. Elsősorban nem a fürdőzők, hanem a szörfösök, vitorlázók és egyéb vízi járműveket használók körében volt szükség rendőri intézkedésre, mentésre – közölte a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7567-veget-ert-a-viharjelzesi-szezon-a-balatonnal