Véget ért a viharjelzési szezon

2019. november 6. (szerda)

Véget ért a hét hónapig tartó viharjelzési szezon csütörtökön a Balatonnál és más hazai nagy tavainknál is. Ez volt a viharjelzések 85. éve a magyar tengernél. A Balatoni régióban a jelzéseket kiadó Siófoki Meteorológiai Obszervatórium adatai szerint kevés alkalommal volt szükség a viharjelzések bekapcsolására, mindössze erős vihar érte el a Balatont. A vízirendőrök a viharjelzési szezonban 314 fürdőző vagy hajózó embert mentettek ki a vízből, hét hónap alatt 10 ember fulladt a Balatonba.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat április 1-jétől október 31-ig üzemeltet balatoni, Velencei-tavi és Tisza-tavi viharelőrejelző szolgálatot. A viharjelzést és a riasztást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere biztosította. A rendszer a Balaton körül 31 fix és további mobil egységekből áll. A Balatonnál ez volt a viharjelzések 85. éve – mondta el Horváth Ákos, a Siófoki Meteorológiai Obszervatórium vezetője. 2005 óta idén volt a legkevesebbszer szükség a viharjelzések bekapcsolására.

„Mindössze öt nagyon erős vihar érte el a Balatont, tehát, amikor a szélsebességek meghaladták a 90 km/órát. A május 12-13-ai vihar volt az, ami a leggorombább volt. Ekkor a szélmaximumok, például Balatonmáriánál elérték a 102 km/óra sebességet is. Alig volt kevesebb csapadék, mint a sokéves átlag, azonban az időbeni eloszlás nem volt túl szerencsés” – nyilatkozta Horváth Ákos.

Horváth Ákos hozzátette: júniusban és júliusban volt egy időszak, amikor egy-két helyen a 100 millimétert is meghaladta a havi csapadékösszeg. Az obszervatórium adatai szerint a hőmérséklet a sokéves átlag körül mozgott. A nyár legmelegebb napja július elseje volt, ekkor Fonyódnál 36,6 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet.A viharjelzési szezon összegzéséről az MTI-hez jutatott el közleményt a meteorológiai szolgálat, a balatoni vízirendészet és a katasztrófavédelem.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság összefoglalója szerint az idén hat vízirendészeti rendőrőrsön 24 szolgálati kisgéphajóval 55 ember látta el a szolgálatot. Elsősorban nem a fürdőzők, hanem a szörfösök, vitorlázók és egyéb vízi járműveket használók körében volt szükség rendőri intézkedésre, mentésre, leginkább a hirtelen változó időjárás miatt.A vízirendőrök a viharjelzési szezonban 148 esetben 314 fürdőző vagy hajózó embert mentettek ki a vízből. Az említett hét hónap alatt 10 ember fulladt a Balatonba, halálos kimenetelű vízi közlekedési baleset nem történt.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6554-veget-ert-a-viharjelzesi-szezon?fbclid=IwAR1w4YOnMg8QTE3rj94NUeDp3VnAuKkpO6Mj4lobmwh7SZgTVoqPF0xL6Pk