Vendéglátás első kézből

2023. november 22. (szerda)
KesztHelyi identitás

A Hotel Helikonban tartott pályaválasztási nyílt napot a VSZK. A szakképző intézmény célja az volt, hogy az általános iskolások ne csak az iskolában, hanem egy munkahelyen is lássák, milyen pályát választhatnak. A turizmus-vendéglátás húzóágazat a térségben. A VSZK ennek megfelelően alakította ki képzési palettáját.

Nyolcadikosok az Egry iskolából. Mindannyian pályaválasztás előtt állnak. Az éttermi terítést próbálhatták ki a Hotel Helikon teremfőnökével. Abroszt raktak, evőeszközt, tányérokat, poharakat helyeztek az asztalra és szalvétát is hajtogattak.

„Nekem nagyon tetszik a hotel, hogy bejárhatjuk, körbe nézhetünk. Sportolok, ezért nekem a wellness instruktor tetszik és örülök, hogy megnézhetem, hogy mit lehet ott csinálni” – vélekedett Horváth-Várszegi Zsombor. 

A konyhafőnökök, szakácsok világába is beleshettek a diákok. Szűzpecsenyét készítettek nekik, természetesen meg is kóstolhatták az ételt a gyerekek. A Helikon mindig fontos képző- és munkahelye volt a VSZK tanulóinak. A szálloda 52, míg az iskola 58 éves.

Csere András szállodaigazgató: „A dolgozóknak körülbelül 80 százaléka a VSZK-ban végzett. Ebben van frissen végzettől a nyugdíjasig. Tanulók kétféle konstrukcióban vannak, vannak a klasszikus munkahelyen megjelenő tanulók, illetve az Ágazati Képzőközponttal nagyon jó a kapcsolatunk, nyilván, hisz mi is alapítói vagyunk és azon keresztül is kapunk tanulókat.”

A VSZK évente két pályaválasztási nyílt napot tart. Minden esztendőben valami újdonsággal rukkolnak elő. A Hotel Helikonnal ápolt jó kapcsolatuk adta a lehetőséget, hogy a szállodában mutassák be képzéseiket. Szakképző iskolában szakács, cukrász, pincér képzéseket kínálnak és felkerült a kereskedelem is a palettára. Technikumi szinten is elérhetőek ezek a szakmák. A sportágazatban fitness-wellness instruktorokat képeznek, illetve turisztikai technikusok is lehetnek az itt végzők.

„Személy szerint szeretnék mindenképpen felsőoktatásban tanulni, viszont aki nem szeretne, annak is szerintem nagyon sok lehetősége van különböző utazási irodákban és szállodákban elhelyezkedni” – nyilatkozta az iskola tanulója, Tolnai Mira. 

Keszthely térségében húzóágazat  a turizmus-vendéglátás. Ehhez igazodik a VSZK képzési palettája. Az iskola küldetése, hogy jól képzett szakembereket adjon a munkaerőpiacnak.

„Itt a régiónkban a turizmus-vendéglátásnak óriási szerepe van, húzóágazat. Ezekben a szakmákban biztos az elhelyezkedés és én azt látom, hogy egyre jobb kereseti lehetőségek is vannak. Ahhoz, hogy ezek az ágazatok – elsősorban a turizmus-vendéglátásra gondolok – megfelelően működhessenek, ahhoz megfelelő számú és minőségű szakemberre van szükség és ebben a keszthelyi VSZK-nak nyilván óriási felelőssége és szerepe van” – mondta televíziónknak Fisli István iskolaigazgató.

A diákok már tanulmányaik alatt jelentős bevételre tehetnek szert. A képzés első éveiben ösztöndíjat kapnak. Az ágazati alapvizsga után, ahogy külső gyakorlati munkahelyekre kerülnek, munkabért kapnak. Ez havi 100-168 ezer forint közti összeg lehet. A VSZK-ban minden tanulót ki tudnak helyezni külső gyakorlati munkahelyre. Garantálják, hogy a duális partnereknél, minőségi szállodákban és éttermekben tanulhatják a szakmát.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek