Verkliktől volt hangos Keszthely

2018. szeptember 11. (kedd)

Két napon át szólt a verkli Keszthely belvárosában. Hazánk egyetlen verkli fesztiváljára 70 kintornás érkezett Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Szlovéniából és Hollandiából. A program nagy népszerűségnek örvend a hazai és a nemzetközi közönség körében is.

A 18-19. század hangulatát varázsolták a keszthelyi sétálóutcára a verklisek. A korhű ruhákba öltözött kintornások számos ismert slágert is megszólaltattak a látogatók nagy örömére. A verkli fesztiválnak már törzsközönsége is van, sokan a program idejére tervezik a pihenésüket, de külföldiek is szívesen szórakoznak a sétálóutcán.

„Minden évben igyekszünk így igazítani a kirándulásunkat, hogy a verkli fesztiválra érjünk ide. Nagyon szeretjük, évek óta visszajárunk.” – mondta az egyik vendég, Seregi László.

„Először vagyok itt az Önök városában. Úgy vélem, nagyon szép és érdekes a város és a fesztivál is.” – tette hozzá a ljubljanai Nadja Triller.

A verkli leginkább az idősebb korosztály körében népszerű, de a fiatalok is egyre inkább érdeklődnek a zenegépek iránt. Bátki Márton Boldizsár például szívesen ki is próbálta a kintornát.

„Nagyon felemelő érzés, azért figyelni kell, hogy az ember milyen sebességgel tekeri a hangszert, de nagyon könnyen rá lehet érezni. Nagyon jó érzés, hogy mások mosolyognak azon, ahogy ő zenél.” – tájékoztatott a fiatalember.

A 6. Verkli Fesztiválon 70 zenész közel 60 verklit szólaltatott meg. Legnagyobb számban a németek és az osztrákok képviseltették magukat, de érkeztek kintornások Szlovákiából, Szlovéniából és Hollandiából is. Második éve vesz részt a programon a világ legkisebb verklis házaspárja, ők Svájcból érkeztek.

„Keszthelyen a közönség nagyon szeretetre méltó. Én azt gondolom, hogy az egész világon nincs olyan jó közönség, mint Keszthelyen. Talán itt a kulturális kínálat nem olyan nagy, mint nálunk Svájcban, vagy korábban otthon, Németországban. De az emberek itt nagyon rokonszenvesek, és nagyon szeretik a hangszereinket.” – emelte ki a svájci zenész, Markus Bürgler.

A verkli fesztivált a Keszthelyi Turisztikai Egyesület szervezi, de több civil szervezet is közreműködik a lebonyolításában. Kezdetben kétévente rendezték volna meg a programot, de a verklisek körében annyira népszerű a keszthelyi rendezvény, hogy minden évben szívesen jönnek a városba.

„A verkli fesztiválok közül Európa szerte a keszthelyi az egyik legnépszerűbb. Minden évben, amikor itt vannak a berlini küldöttségtől, az osztrák küldöttségtől vagy akár a szlovákok, szlovének, minden évben különböző kulturális folyóiratokban, külföldi nyelven rengeteg fotóval illusztrálva jelennek meg cikksorozatok, hosszú cikksorozatok a Keszthelyi Nemzetközi Verkli Fesztiválról.” – mondta Kovács Beatrix, a rendezvény egyik szervezője.

Nem csak a verklisek, hanem a keszthelyiek és az ide érkező vendégek körében is nagy népszerűségnek örvend hazánk egyetlen verkli fesztiválja.

Regman karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9071/verkliktol-volt-hangos-keszthely/