Verklisek lepték el Keszthely főterét és sétálóutcáját

2022. augusztus 30. (kedd)

Nemzetközi Verklifesztivál ismét Keszthelyen! Ötvenöt fellépő, negyven verklivel szórakoztatta a közönséget. A nem mindennapi programra sokan voltak kíváncsiak.

A magyar verklisek mellett osztrák, német, szlovén, szlovák és svájci zenészek tekerték a hangszereket a főtéren és a sétáló utcában. A legidősebb fellépő elmúlt nyolcvan esztendős, a hangszer, amin játszott pedig több mint százéves volt.

Molnár Miklós – verklis, Szeged: „Amilyen lemezt fölteszünk, mert ez lemezes, ez nem vezérelt gép. A vezérelt gép az olyan dallamot játszik, amilyen a vezérlés. Szallagvezérlés, hengervezérlés, renget féle.”

A zenészek legtöbbször hagyatékokból szerzik be a verklikeket, amelyek eszmei értéke pénzében meg sem határozható. A művészek többsége már nyugdíjas, a fesztiválok kapcsán bejárják Nyugat-Európát.

Zámbóné Hajdú Andrea – szervező: „Valamikor nagyon népszerűek voltak ezek a verklizenék. Magyarországon is, de aztán a 20-as, 30-as években Magyarországról eltűntek, de Nyugat-Európa országaiban megmaradtak és továbbra is élőzenét adnak. Különböző fesztiválokon vesznek részt a verklizenészek. Most már géphez jutni nagyon nehéz, mert azok a cégek, akik ezeket építették jobbára bezártak, megszűntek, de nagyon ügyes verklisek vannak a világban, akik saját maguk építik meg a verklijüket, és másrészről pedig hagyatékokból jutnak hozzá az újabb gépekhez.”

Fontos a városvezetésnek is, hogy Keszthelyen színes, érdekes programok legyenek. Ez a fesztivál turistacsalogató kulturális ínyencség.

Manninger Jenő – polgármester, Keszthely: „Azért örülünk, mert minden, ami érték az fontos számunkra, ez is a kultúra része. Még akkor is, hogyha az elmúlt időkben nyilván fölváltotta már sok minden. Azt lehet mondani, hogy körülbelül a második világháború óta, az elmúlt században a verklik mindennaposak voltak az utcákon, és hozzátartozott a mindennapi élethez. Amióta az ember van, akar zenét hallani, a zene alkalmas a társasági életre, jó a hangulata, ezért természetesen ezt támogatjuk. És hát az külön öröm, hogy szép verkliket hoznak ide Keszthelyre, Keszthelynek a hírét ez is erősíti.”

A régi korok kellemes hangulatát idéző fesztiválra sokan voltak kíváncsiak. A verklisek szívesen térnek vissza egy év múlva Keszthelyre.

https://tvkeszthely.hu/hirek/9513-verklisek-leptek-el-keszthely-foteret-es-setaloutcajat