Verssel,énekkel tisztelegtek a költészet napján

2019. április 13. (szombat)

Keszthelyen ,a költészet napján a Balaton Színház Básti termében Joós Tamás és a Helikon Versmondó Kör tagjai várták az irodalom kedvelőit. A megzenésített versek színvonalas előadásairól ismert előadóművész nagy magyar költők műveit adta elő,a verselők a kevésbé ismert és kortárs költők gondolatait tolmácsolták.
A keszthelyi Helikon Versmondó Kör tagjai nem klasszikusokat hoztak a Balaton Színházban tartott programra a magyar költészet napján. Bár mindenkinek ezen a napon , József Attila születésnapján a tanulmányokból jól ismert vagy sokat hallott és kedvelt költők jutnak eszébe, a verselők úgy gondolták ,hogy minden vers előadásával kinyílik a világ. Megismertetnek elfelejtett,kevésbé ismert vagy kortárs költőket. Az ő gondolataikon keresztül közelebb viszik az irodalmat az emberekhez.

„Színt tud hozni egy ember életébe. A mindennapi gondok,teendők azért hajlamosak kicsit aláásni bennünket és ezekből ki tudnak emelni. Hogy miért éppen a versek,miért éppen a költészet ez pedig már egy jóval összetettebb dolog,úgy gondolom,hogy a világunk elég felgyorsult és azt mindannyian tapasztaljuk,hogy rohanni kell ide-oda. Az embernek alig van ideje. Talán még a saját családjára sem,és a versek viszont pont olyanok,amelyek nagyon töményen meg tudnak fogalmazni igazságokat.”- mondta Kiss Gábor a versmondó kör tagja.

A népművelő Joós Tamást inkább úgy ismerik mint a zalai születésű énekmondót. A keszthelyi irodalmi estre József Attila költészetének korai versei mellett hallhatta tőle a közönség Ady Endre műveit és a 30 éve elhunyt Weöres Sándor felnőttekhez íródott megzenésített verseit.

„Én úgy gondolom,hogy a vers és a zene ami egészen a 18.szd.-ig nagyon is együvé tartozott,hiszen akár Tinódi,akár Balassi Bálint mindig odaírta,hogy melyik ének dallamára írta a versezetét. Tehát nagyon sokáig együtt volt a vers a zenével és sokkal könnyebb befogadtatni a közönséggel. „- emelte ki az est folyamán az előadóművész.

Aki szereti a verseket, annak azért ünnep a költészet napja, aki kevésbé az talán megkedveli őket egy-egy irodalmi rendezvényen,mert április 11-én nem volt olyan település ahol a magyar verset ne ünnepelték volna.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5932-versselenekkel-tisztelegtek-a-kolteszet-napjan?fbclid=IwAR30oxOJNNJQJv6C9iUjM3Z0m2fmUTkZmQIEyVok-h3PBOwXHEZQLQmwb0Y