Kormánytisztviselői Véradó Hete

2017. november 18. (szombat)

14. alkalommal szervezik meg november 13. és 17. között a Kormánytisztviselői Véradó Hetet. Az öt nap során országszerte várják a köztisztviselőket és bárkit, aki fontosnak tartja, hogy segítsen beteg embertársain. Keszthelyen hétfőn délelőtt 11 és 14 óra között adhattak vért az önkéntesek.
A Keszthelyi Kórház Vérellátó Szolgálatánál idén harmincan regisztráltak a Kormánytisztviselői Véradó Napra. Az ápolók a szúrás helyének sterilizálása után gyakorlott mozdulatokkal vezetik a tűt a vénába, majd 4,5 dl vért vesznek le. Az önkéntesek közül többen rendszeres véradók. Tóth János a keszthelyi járási hivatal dolgozója, ő is számos alkalommal adott már vért.

„Én tizennyolcadik alkalommal veszek részt véradáson. Mint köztisztviselő, fontosnak tartom, hogy a közalkalmazottak is hozzájáruljanak ahhoz, hogy az állampolgárok részére tudjunk segíteni.” – mondta a véradó.

Statisztikai adatok szerint ma hazánkban az emberek 75%-a legalább egyszer olyan helyzetbe kerül, hogy szüksége van vérre. Ezzel szemben nagyon alacsony, körülbelül 5% a véradási hajlandóság. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Vérellátó Szolgálattal karöltve szeretné felhívni a figyelmet a véradás fontosságára és életmentő szerepére. Ebből a célból szerveznek évente kétszer véradó hetet a Kormányhivatalok bevonásával.

„Fontos számunkra, hogy a beteg állampolgároknak segíteni tudjuk, éppen ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezésében megvalósuló kormánytisztviselői héten, ami évente két alkalommal valósul meg, minél több kormánytisztviselő, állami tisztviselő rész vegyen, hogy tudjunk segíteni a szükségben.” – tájékoztatott Kiss Eszter, a Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatalának hatósági szakügyintézője.

Az idei véradó héten nem csak a kormány- és állami tisztviselőket várták a kórházak vérellátó szolgálatai, hanem bárkit, aki szívesen segít. Azok, akik most nem tudtak részt venni a véradáson, még számos alkalommal önkénteskedhetnek a Vöröskereszt által meghirdetett véradó napokon.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8340/vert-adtak-a-kormanytisztviselok/