Vetélkedő a tudatos választóvá válásért

2018. november 30. (péntek)

A fiatalok tudatos választóvá válása a célja a Nemzeti Választási Iroda és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája vetélkedőjének. A Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz! című vetélkedő egyik regionális fordulójának Keszthely adott otthont, ahol 10 csapat mérte össze a tudását.
A 18-30 éves fiatalok jövője a tét az európai uniós választásokon – ez volt az egyik fő mondanivalója azoknak a kisfilmeknek, amelyeket a négy főből álló csapatok mutattak be a zsűrinek. A középiskolások részére kiírt vetélkedő résztvevői arról adtak számot a zsűrinek, hogy mi lehet a választások alacsony részvételi arányának az oka a fiatalok körében. Emellett arra is rávilágítottak, hogy miért fontos elmenni szavazni.

„Ez a fiatalság egy nagy kérdése talán, és ezt próbáljuk ma itt megválaszolni. Rengeteg oka van, egyrészt ez a mi jövőnk is, a felnövekvő generáció jövője, amiért úgy érzem, hogy mindannyian közösen kell tennünk.” – mondta Róth Gergely, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) tanulója.

A versenyre a 14-18 éves diákok nevezhettek. Az iskolai fordulókra összesen 86 csapat, 344 tanuló küldte el a jelentkezését. Közülük 48 csapat jutott tovább a regionális fordulókba, melyeknek Debrecen és Budapest mellett Keszthely az egyik helyszíne. A csapatoknak az írásbeli feladatok mellett kiselőadás formájában is számot kellett adniuk a tudásukról.

„Az itt bemutatott videók és prezentációk alapján úgy látom, hogy az ide érkezett csapatok nagyon-nagyon replicas de relojes breitling felkészültek. Szinte már tudományos igényű prezentációkat is láttunk. Az elkészült videók pedig a fiatalokat saját nyelvükön próbálják megszólítani, úgyhogy azt gondolom, hogy nagyon-nagyon értékes gondolatok születtek, és nagyon-nagyon hasznos információk nem csak a fiataloknak, hanem még nekünk is.” – tájékoztatott Lővei Andrea, a Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője.

A vetélkedőt harmadik éve szervezik meg hazánkban, az idei évben a 2019-es uniós választások állnak a középpontban. Az országos döntő 2019 februárjában lesz, ide a regionális fordulók első három helyezettjei jutnak tovább. Az első három helyezett csapat tagjai értékes tárgynyereményt kapnak, a verseny fő díja pedig egy utazás Strasbourgba, az Európai Parlament Euroscola programjára.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9280/vetelkedo-a-tudatos-valasztova-valasert/?fbclid=IwAR0OpZUakxV0u38edxZIxzexXPK4b4r7qAhDfQDzMzJM3yBJy6MxXAOu9Po