Veterán járművek és ősi mesterségek

2018. október 26. (péntek)

Veterán járművekkel és őseink mesterségével ismerkedhettek az érdeklődők a hétvégén. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül az Amazon Ház Látogatóközpont és a Balatoni Múzeum is kínált programot. A nagy sikerű országos rendezvénysorozat során több mint 60 településen, 150 múzeum várja programokkal a látogatókat.
Első próbálkozásra indulnak a több mint 50 éves motorkerékpárok. Az Amazon Ház Látogatóközpont udvarán hazai és külföldi gyártmányú járművek is helyet kaptak. A motorbiciklik mindegyike járóképes, rendszámmal és műszaki vizsgával rendelkezik. A tárlat a Rozsdamarók Veterán Egyesület jóvoltából nyitotta meg a kapuit.

„Gyerekkorunkat hozzuk vissza ezekkel a járművekkel. Gyerekkorunkban szüleink, nagyszüleink jártak ilyen és ehhez hasonló járművekkel. Mi meg, annak idején megoltottak minket benzinnel, benne van a vérünkben, ezért keressük, szedjük össze, újítjuk fel ezeket a járműveket.” – mondta Huszti József, a Rozsdamarók Veterán Egyesület elnökségi tagja.

Az egyesület tagjai több órát áldoznak a szabadidejükből arra, hogy felújítsák ezeket a motorokat. A járművekkel rendszeresen járják az országot, és mindenhol nagy sikert aratnak. A keszthelyi tárlat legidősebb motorkerékpárja ez a második világháborús NSU motor. Az egyesület tagjai nem csak motorokat, hanem autókat is felújítanak, ezeket is elhozták a kiállításra. A tárlat jól illeszkedett az Amazon Ház Látogatóközpont tematikájába.

„Az elmúlt évszázad motorizált világát mutatja be, a történelmi motorizált világot. A látogatók megtekinthetnek oldalkocsis motorokat, szóló motorokat, valamint kettő autóritkaságot is. Az utazó múzeumnak az érdekessége az, hogy a kiállítótéren, a múzeumon kívül láthatják a látogatók ezeket a remekműveket. A Főúri utazások, úti kalandok című kiállításhoz szervesen kapcsolódó kiállítást hoztunk ide az udvarra.” – tájékoztatott Tóbiás Gábor, az Amazon Ház Látogatóközpont múzeumi menedzsere.

A Múzeumok Őszi Fesztiválján a Balatoni Múzeum is várta a látogatókat. Szombaton a Mesterségek napján ismerkedhettek a fiatalok többek között a szövéssel, a gyöngyfűzéssel vagy a méhészettel. Papp Dalma Szilvia a hímzést próbálta ki szakavatott segítséggel.

„Hátulról be kell ölteni, hogy így van, amit már megvarrtunk, és akkor ott egy kis hely van még, és akkor ott beöltünk, és akkor kihúzzuk ott a másiknak az elején, és akkor úgy.” – mondta a kislány.

A nyugdíjas klub tagjai ez úttal is helyben sütött tócsnival kínálták a program résztvevőit. Nem hiányozhatott a házimalom sem, így az érdeklődők a különböző őrleményekkel is megismerkedhettek. A Mesterségek Napja minden évben nagyon népszerű, a program nem titkolt célja, hogy őseink mesterségét továbbörökítse a fiatal generáció számára.

„Megismertessük az elődeink hagyományaival a mai kor nemzedékét, illetve kedvet csináljunk a fiataloknak ahhoz, hogy valamelyik mesterséget nem fő tevékenységként, de hobbiként kezdjék el űzni, hiszen beszélgetve népi iparművészekkel, többen mondják azt, hogy egyre kevesebb fiatallal lehet találkozni a szakkörökön, kevés a fiatal. Talán ez a rendezvény is valamihez kedvet nyújt.” – emelte ki Németh Péter múzeumpedagógus, a Balatoni Múzeum igazgatóhelyettese.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja november 11-ig tart, ilyenkor országszerte, így Keszthelyen is számos programmal várják az érdeklődőket.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9184/veteran-jarmuvek-es-osi-mestersegek/?fbclid=IwAR286XISj01DON7A0i7EEw7q3EWEdQq-XhQnpFoX64iEprXgkiKDelkxvAo