Vezessünk körültekintően a hőségben is!

2021. augusztus 4. (szerda)

Vezessünk körültekintőbben a hőségben – erre hívják fel a figyelmet a szakemberek. A nagy melegben sokkal gyakoribb a balesetveszély az utakon. Szükséges ilyenkor ügyelni még körültekintőbben a követési távolságra, a folyadékpótlásra és a pihenők betartására is. Az oktatók szerint a kerékpárosokra is sokkal jobban kell figyelni.

Máshogy kell vezetni a hőségben, erre hívja fel a tanulóvezető figyelmét az oktató. A nagy melegben ugyanis nőhet a reakcióidő, a koncentráló képessége viszont romolhat a sofőröknek is. Sokat segíthet ilyen esetben a klíma, ám vannak olyanok, akik hosszabb távon nem bírják. Nekik ajánlott, hogy legalább az egyik oldalon húzzák le az ablakot, hogy ne legyen huzat. Emellett apró trükkökkel lehet még komfortosabbá tenni az utazást, például ha van rá lehetőség egy lámpánál célszerű az árnyékban megállni. Ki kell hangsúlyozni a folyadékpótlás fontosságát is.

„Nagyon fontos, ugye elő van írva, hogy 50 percenként szüneteket kell tartani a gyakorlati oktatásnál. Én nagyon betartom ezeket a szüneteket. És ilyenkor mindig olyan helyen állok meg, például jelenesetben egy benzinkút, ahol tud, – ha nem is hozott magával, gyakran van, hogy hozza magával a folyadékot – de ha nem is hozott magával, be tud menni és egy jó hideg üdítőt, hűsítőt tud fogyasztani. Ragaszkodom is hozzá, hogy fogyasszanak, meg én is, mert a koncentrálóképességük nem olyan.” – ismertette Inhof Ferenc vezetéstechnikai oktató.

A vezetéstechnikai oktató hozzátette, a hőségben még jobban oda kell figyelni a kerékpárosokra és motorosokra is. Kiemelte, az autósofőröknek érdemes folyamatosan keresni a bicikliseket az utakon, ugyanis sokszor ők is figyelmetlenek. Tolatáskor is érdemes visszaellenőrizni, nehogy a holttérbe kerüljön gyalogos vagy kerékpáros. Több balesetet is meg lehet előzni, ha körültekintően járunk el.

„Követési távolság. Mivel a reflexeink nagy hőségben, kánikulában nem úgy működnek, mint egy normális hőmérsékletnél, szélsőséges időjárásnál. Aztán mi oktatók nem véletlenül hordjuk a napszemüveget. Nem akarok márkanevet mondani, de nagyon nagy segítség autóvezetésnél a polaroid napszemüveg.”

Nagy veszélyt jelenthet a hőség az autóban hagyott gyermekek vagy kisállatok számára is. Inhof Ferenc felhívja a figyelmet, hogy semmilyen körülmények között ne zárjunk be élőlényt ilyenkor a gépjárművekbe.

„Sajnos sokszor előfordul ilyen eset, hogy csak egy percre megyek. Aztán lesz abból félóra. És az autóban pillanatok alatt 50 fok van. Ha napon hagyják, ha árnyékon, akkor is fel tud melegedni. Ezek nagyon veszélyesek.”

A szakemberek azt javasolják, ha hosszabb útra indulunk, érdemes 2-3 óránként pihenőt tartani. A szünetek alatt keressünk klimatizált helyiséget, hogy fel tudjunk frissülni az utazás folytatása előtt.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8279-vezessunk-korultekintoen-a-hosegben-is