Vigyázat, szarvasbőgés!

2020. szeptember 21. (hétfő)

A mostani időszakban sokkal nagyobb a szarvasok elütésének veszélye – figyelmeztet a rendőrség. Most zajlik a szarvasbőgés, azaz a szarvasok nászidőszaka. Ilyenkor lakott területen kívül szinte bárhol, akár nappal is keresztezheti az úttestet egy vadállat. Egy kifejlett gímbika súlya elérheti a 250 kilogrammot, így nem csak a gépjárműben okozhat komoly kárt, hanem az autósok testi épségében is.

Szeptember 15-én a nyugati elkerülőn, fényes nappal ugrott a gímbika az úttestre, a sofőr nem tudta elkerülni az ütközést. A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a most is zajló szarvasbőgés idején az állatok jóval aktívabbak, kevésbé óvatosak, így gyakrabban keresztezhetik az úttestet.

Takács Tivadar, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője: „Ha egy vadat lát az úton, vagy mellette, számítson többre is, általában az állatok csoportokba verődnek, a vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek, a mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet. Ha féktávolságon belül észleljük a vadat, akkor erőteljesen fékezzünk és használjuk a jármű hangjelzését. Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat és irányváltoztatást, mert annak súlyosabb következményei lehetnek, mint aminek elhárítására törekedtünk. Ha tehetjük, szereljünk vadriasztó sípot járművünkre.”

A rendőrség fotói a vadgázolásokról. Komoly károkat és akár személyi sérülést is okozhat egy-egy állat. Egy kifejlett bika, akár 250 kilogrammos is lehet. Ezeken a felvételeken jól látható, hogy az elgázolt szarvas a szélvédőt beszakítva végül az autó utasterében kötött ki. A rendőrség azt tanácsolja, hogyha bekövetkezett az ütközés, álljunk meg biztonságos helyen, használjuk az elakadásjelző és láthatósági eszközöket. A balesetet a rendőrségnek kell bejelenteni, amennyiben a vad még él, akkor kellő biztonsággal értesíteni kell a többi járművezetőt, hogy ne következhessen be újabb baleset.

A szarvasok násza szeptembertől október végéig tart. A bőgéskor sokkal nagyobb a szarvasok elütésének veszélye. Lakott területen kívül szinte bárhol lehet találkozni a gímekkel, akik jóval aktívabbak és körültekintés nélkül szaladhatnak ki az úttestre. A rendőrség figyelmeztet, hogy a táblával is jelzett, potenciálisan veszélyeztetett szakaszokon különösen fontos a sebesség helyes megválasztása.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7424-vigyazat-szarvasboges