VIII. Keszthelyi Dalünnep

2023. június 27. (kedd)
KesztHelyi identitás

Ismét énekszótól volt hangos a hétvégén Keszthely. Nyolcadik alkalommal szervezték meg a Dalünnepet, melyre az ország minden részéről érkeztek kórusok. Az eseményen az örömzenélés mellett minősítésen is részt vehettek az együttesek.

Közös énekléssel nyitották meg  ebben az évben is a Dalünnepet. A Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom adott otthont a rendezvénynek. Az együtteseket a város nevében Vozár Péterné alpolgármester köszöntötte. Az 1910-es Keszthelyi Dalünnep meghívójának szövegét idézte. Ezt követően Tál Zoltán atya áldotta meg az amatőr kórusok fesztiváljának zászlaját.

A kórusok egymás után mutatkozhattak be, maximum 15 perces műsort adhattak. Az ország minden területéről érkeztek daloskedvűek. A legtöbben korábban is megfordultak már a Dalünnepen. Sok kórusnak kedvelt rendezvénye ez.

„Nagyon tetszik, nagyon szeretjük és vártuk már az alkalmat. Az előzőn sajnos a COVID miatt mi nem próbáltunk egyáltalán, mert egy általános iskola épületében szoktuk próbálni és nem mehettünk be. Lakáson is eléggé veszélyes lett volna, úgyhogy inkább nem próbáltunk, nem tudtunk felkészülni, de már vártuk, hogy végre mikor tudunk jönni.” – mondta el Tóth-Cseri Marica a Musica Equinoctis Kamarakórus karnagya.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is rangos zsűri hallgatja meg a produkciókat. Többen igényelték a minősítést, így erre is volt lehetőség. Az alap rendszerben bronz, ezüst és arany fokozatot lehetett szerezni. A Városlődi Vegyeskar is vállalta a megmérettetést.

„Ez igazából egy német nemzetiségi falu. Tehát olyan repertoárunk is van természetesen. De az általános kóruséneklés az alap tulajdonképpen. És nagyon örülünk, hogy itt lehetünk és végre megmérettethetünk, mert az előző években ugye nem nagyon volt lehetőség.” – osztotta meg Bankó Mónika a Városlődi Vegyeskar karnagya.

Az ország legnagyobb kórusfesztiválját a Salve Regina kórus szervezi minden évben. A rendezvénnyel a keszthelyi programkínálatot színesítették. A produkciók nyitottak voltak, bárki ingyen hallgathatta meg a fellépőket.

„Az idei évben elég rögös volt az út, ugyanis sokat kellett várnunk a kórusokra. 56 kórus jelentkezett eredetileg és csak 28-nak sikerült eljönni. Anyagi okok miatt nem tudtak a többiek ideérkezni közénk. És nagyon ki kellett nyújtsuk így a jelentkezési határidőt. Rövid idő volt a felkészülésre, a Dalünnep megszervezésére.” – fogalmazott C. Tóth Zoltán főszervező.

A Dalünnepet az önkormányzat és a Veszprémi Érsekség is támogatta. Előbbinek a kórusok ellátása köszönhető, utóbbinak pedig az az emlékmedál, melyet minden résztvevő megkapott.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek