Világító ablakok teremtenek közösséget Keszthelyen

2021. december 6. (hétfő)

A járvány miatti kihagyás után ismét felgyúlnak a fények Keszthelyen az adventi ablakokban. Minden este újabb és újabb épület dekorációját lehet megcsodálni. A civil kezdeményezés célja a közösségépítés. A program egyben játék is, hiszen a szervezők minden nap délben teszik közzé az ablak megtalálásához szükséges információkat. Keszthely mellett több környező településen is megrendezték a programot.

A Kossuth Lajos utcában, a Balatoni Múzeummal szemben gyúltak fel az első ablak fényei. A színes gömbökből, ünnepi díszekből és játékfigurákból kirajzolt egyes számot fényfüzér világítja meg. A házigazdák a 2019-es dekorációjukat használták fel alapul, a kiegészítés hordozza az üzenetüket.

„Arra gondoltunk, hogy ami 2019-ben elindult az folytatódjon. Most ezt fejezi ki a kerékpárunk, hogy gördüljön tovább, minden reményeink szerint gördülhet tovább az élet, ha nem is úgy, mint a 2019-es COVID járvány kitörése előtt, de abbéli reménybe, hogy újra jó egészségnek örvendő életet folytathatunk és ez a kezdeményezés is tovább folytatódhat” – nyilatkozta Németh Ferenc.

A kalendárium első állomásán kis vendéglátással is készültek, a gyerekeket csokoládéval, a felnőtteket pedig jó pálinkával várták. A házigazdák még külön kis kártyákat is készítettek, melyeken például a száz éve született Pilinszky János, Márai Sándor, vagy Reményik Sándor idézetei olvashatóak. Az informatikai vállalkozás tulajdonosai 2019-ben rendezői voltak a Világító ablakok elnevezésű kezdeményezésnek. Ez volt az első év, hogy Keszthelyen ilyen akciót szerveztek. 2020-ban a járvány miatt elmaradt a program. Az idén új rendezők vették vállukra a közösségi programot. A jelentkező házigazdák közt elosztották a napokat. Egymást követő napokon, mindenhol 17 órakor kapcsolják fel a fényeket és várják a vendégeket.

A szervezők minden nap délig teszik közzé, hogy mely ablakban gyúlnak fel az adventi fények. Természetesen a pontos címet nem adják meg, csak a megtaláláshoz szükséges információkat, így az adventi ablakok egy kis játékot is jelentenek. A közösségi akció egyébként egy kellemes sétát is jelenthet és a járvány idején is közösséget teremthet.

A szervezők szavazást is hirdettek az akció facebook csoportjában. December 25-én lehet leadni a voksokat, hogy melyik az idei év legszebb adventi ablaka.

Több környező település is csatlakozott az országos programhoz. Várvölgy például testvértelepülésével, a székelyföldi Gelencével közösen díszíti ablakait. Mellettük többek között Reziben, Cserszegtomajon és Alsópáhokon is minden nap újabb kidekorált ablakot mutatnak be, egészen december 24-ig.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8649-vilagito-ablakok-teremtenek-kozosseget-keszthelyen