Virágosítás, lombgyűjtés, favágás

2019. október 24. (csütörtök)

Virágot ültetnek, falevelet gyűjtenek és fákat vágnak ki az ősz folyamán a Gazdasági Ellátó Szervezet dolgozói. A város 950 ezer négyzetméternyi zöldfelülete sok munkát ad a GESZ-nek. Csak a lehullott lombból 300 tonnát gyűjtenek össze. Az idei évben eddig 117 fa kivágását engedélyezték a városban, mindegyik helyett újat ültetnek.
Október harmadik hetében kezdték meg a GESZ dolgozói az őszi virágosítást. A Fő téren és a sétálóutcán összesen 8300 árvácskát ültettek ki. A munkások emellett a bokrokat, sövényeket is megnyírták.

Keszthelyen 13-15 ezer fa van, ebből több mint 900 vadgesztenye, melynek zöme 10 méternél magasabb, nagy lombkoronájú. Ezek miatt is az őszi lombhullás jelentős munkát ad a GESZ-nek. Kézi lombfújókkal, lombseprűkkel tisztítják a járdákat, zöldterületeket, az összehúzott levelest lombszívó géppel gyűjtik össze.

„Körülbelül 300 tonna falevelet gyűjtünk össze évente, ezt úgy kell elképzelni, hogy 500 kisteherautó púposan megrakva falevéllel” – érzékeltette a mennyiséget Sarkadi Szilvia a GESZ kommunikációs munkatársa. Elmondta, hogy a virágosítás és a lombgyűjtés mellett ősszel zajlanak a fakivágások is. Sarkadi Szilvia hangsúlyozta, csak a szakember által bevizsgált és kivágási engedéllyel rendelkező fákat vágnak ki.

„Ebben az évben 117 ilyen fakivágásra kaptunk engedélyt, ebből körülbelül 100 fa kivágása megtörtént és most újabb 16 fa kivágásának az engedélye van folyamatban, tehát még további fák kivágására kerül sor. Természetesen ezeket a vegetációs időszak végén pótoljuk folyamatosan, tehát kerülnek a helyükre fák” – tette hozzá.

950 ezer négyzetméter zöldterülettel rendelkezik Keszthely, amiből 930 ezer négyzetméter fűvel borított. Amíg az időjárás engedi, azt tervezik a GESZ dolgozói, hogy egyszer még körbeérnek a városban a fűnyírással. A zöldterületek gondozásánál fontos szempont a fenntarthatóság. Sarkadi Szilvia úgy fogalmazott: egyszerűbb nagyobb munkával úgy kialakítani ezeket a zöldfelületeket, hogy a későbbiekben kedvesebb munkaráfordítással mégis az elvárható esztétikum jelenjen meg a városban. Példa erre a Kertvárosban a rézsűknek a beültetése talajtakaró növényekkel.

A GESZ dolgozó meghatározott útvonalon járják a várost és végzik az aktuális zöldterületi munkálatokat.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6513-viragositas-lombgyujtes-favagas?fbclid=IwAR06xKF9TTMAuYzhkHZTRrGV5JCAr7TaqPGK0SuiPtYGmhkebn-emYYXxzI