Virágvasárnapi barkaszentelés

2024. március 25. (hétfő)

Jézus Jeruzsálembe vonulásának ünnepén elengedhetetlen a barkaszentelés. Keszthelyen a nagyböjt utolsó vasárnapján, a Karmelita Bazilikában sem maradt el a barkaszenteléssel, ahol és virágvasárnapi körmenettel tartottak ünnepi szentmisét.

Húsvétvasárnap előtti vasárnapon a keszthelyi Karmelita Bazilika előtt áldotta meg Mezei András atya a fűzfabarkát. A barkaszentelés a hagyományok szerint elengedhetetlen szertartása a virágvasárnapnak. Ezen a napon ünnepli az egyház Jézusnak diadalmas jeruzsálemi bevonulását szamárháton.”Kezdetben örömujjongással fogadták. Ezt próbáljuk mi is megeleveníteni a pálmaágakkal, avval való üdvözléssel, ill. itt helyettesíti a barka. Illetve a ruhákat, ahogy leterítették. Dicsőségesen bevonult és nagyon örültek, csak az volt a baj, hogy alig telt el négy nap, nagycsütörtökön, ill. pénteken, az a nép, aki üdvözölte pálmával, azt kiáltotta, hogy „El vele! Feszítsd meg őt!”.”- mondta Mezeui András atya.

A híveknek, akik az ünnepi szentmisére érkeztek, kiosztották a megszentelt barkaágakat. A kezükben dicsőséget jelképező pálmaágat tartó ministránsok vezetésével közösen énekeltek és elindult a jeruzsálemi bevonulásra emlékeztető körmenet. A körmenet után vonultak be a hívek a templomba az ünnepi szentmisére. „Virágvasárnapot ünneplünk. A Húsvét a legnagyobb ünnep a katolikus vallásban. A római katolikus vallásban. Minden vasárnap jövök amúgy a templomba, de most különösen.” nyilatkozott Tóth György.

A szentmise menete is más ilyenkor a megszokotthoz képest. Az evangélium helyett az Úr szenvedés történetét, a Passiót olvassák fel. Lelki megnyugvásra is lehetőség van az ünnepe napok előtt Keszthelyen. Székelyföldről érkezett vendég lelkész végzi a híveknek a lelki gyakorlatokat. „Próbálom segíteni őket, hogy rátaláljanak Krisztusra. Rátaláljanak és megértsék, megtapasztalják az ő végtelen szeretetét, amivel szereti az embereket. Hogy rájöjjenek arra, hogy ki is valójában a mi életünknek az ura és királya. S kihez kell akár örömeinkben akár nehézségeinkben forduljunk.”- mondta Küsmödi Csongor Ignác segédlelkész.

Az egyházi év leggazdagabb időszaka a nagyhét, ami Jézus dicsőséges bevonulása, szenvedése és halála után Húsvét vasárnapján a feltámadásával teljesedik be. Az ünnep elhozza a hívőknek a megváltást, amely mindannyiukban az örök élet reményét táplálja.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek