Virtuálisan zajlott a középiskolai ballagás

2021. május 4. (kedd)

Összesen 412 ballagótól búcsúztak el virtuálisan a keszthelyi középiskolák. A járvány miatt idén sem rendezhették meg hagyományos keretek között a ballagásokat, a legtöbben videós tartalmakkal kívántak sok sikert a végzősöknek. A 12. osztályos diákok számára a lezárás hiányzik leginkább, valamint az, hogy nem találkozhattak személyesen egymással az elmúlt időszakban.

2019-ben tarthatták meg utoljára személyes keretek között a ballagásokat a középiskolák. A koronavírus-járvány miatt már tavaly is online búcsúztak el a végzősöktől, ez idén sem volt másképpen.

Az Asbóth iskola diákjai virtuálisan járhatták be az iskolát. Tanáraik is így búcsúztak el 115 végzős tanítványuktól. Az alsóbb évesek verseket adtak útravalóul a 12. osztályos társaiknak, valamint Csótár András igazgató is megosztotta ünnepi gondolatait a diákokkal.

A Vajda János Gimnázium 9. évfolyamos tanulói is elbúcsúztak avatóiktól, a C osztály például névre szóló személyes üzeneteket fogalmazott meg társaiknak. Ebből az intézményből 98 diák ballagott el. Számukra is a lezárás hiányzik, elmondásaik szerint furcsa volt, hogy egyszer csak véget ért.

„Semmi. Az a hangulat nem volt meg egyáltalán, hogy most érettségizünk és vége lesz. Az furcsa volt, hogy áprilisban lezárnak minket. Viszont maga ez a hangulat ez egyáltalán nem volt meg az egész hónapban. És a múlt pénteken az összes tanár ilyen vad búcsúzkodásba kezdett. Mindenki sok sikert, ég veletek, sziasztok, vége az utatoknak satöbbi és akkor így valami átszakadt bennem. Nem tudom a többiek hogy vannak vele, de akkor valahogy így realizálódott, hogy most tényleg vége.” – mondta el Borbély Zsófia a Vajda Gimnázium végzős tanulója.

A Premontrei Szakgimnázium, Technikum, Kollégium diákjai is kreatív módon búcsúztak. Ők a Balaton-parti rózsalugasnál készítették el videójukat, ahol minden diákot egy-egy rózsa szimbolizált. Balogh Csaba igazgató ünnepi gondolatai mellett a tanárok búcsúbeszédét is meghallgathatták a végzősök. Ebből az iskolából 6 diák ballagott el.

A VSZK himnusszal kezdődött a vendéglátósok ballagási videója. Ez az oktatási intézmény is úgy döntött, hogy virtuálisan köszön el 144 ballagójától. Fisli István igazgató elmondta, bíztak abban, hogy idén már személyesen is megrendezhetik az ünnepséget, de a járvány miatt erről a tervről le kellett mondani.

„Nem láttuk annak a lehetőségét a későbbiekben sem, hogy ezt a hagyományos módon szülőkkel, hozzátartozókkal együtt meg tudjuk tartani. A koncepció az gyakorlatilag a tavalyihoz hasonló volt. Megkértük az osztályfőnök kollégákat, hogy az osztályoknak az elmúlt éveiből gyűjtsenek képeket, képanyagot és én pedig egy informatikus kollégámat kértem meg, hogy ebből egy kis videós anyagot állítson össze. Természetes én magam is készültem búcsúbeszéddel, ami szintén ennek a videónak a részét képezi.”

A videóban a dicséretben részesült diákokat is kiemelték, eredményeikről is beszámoltak.

A Közgazdasági Technikum ballagóinak tablóképét osztotta meg a közösségi oldalán. A két osztályban 49 diák tanult, nekik kívántak sikeres érettségi vizsgát.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8015-virtualisan-zajlott-a-kozepiskolai-ballagas