Víruson innen, víruson túl – erősítsük az immunrendszerünket

2020. november 6. (péntek)

Életmód tanácsokkal segítette az érdeklődőket a koronavírus-járvány elleni harcban Wildner Judit kertészmérnök. A Fejér György Városi Könyvtárban “Víruson innen, víruson túl” címmel tartott est során mindenki számára világossá tette: immunrendszerünk erősítésével sokat tehetünk magunk érdekében.

Wildner Judit úgy véli: a koronavírus elleni védekezéshez elődeink életét kell tanulmányoznunk. Nem olyan régen ugyanis másképpen éltek az emberek, immunrendszerük viselkedése is más volt. Például sokkal egészségesebb ételeket fogyasztottak, egyszerűbben élték a mindennapjaikat – hangzott el az előadás során. A kertészmérnök szerint az egyre betegebb társadalmunknak a múltba kell tekintenie. „Ezeket kell feleleveníteni, hogy a régi szokásokból mi volt a jó, hogyan gyógyítottak, böjttel, diétával. Ahhoz, hogy kitisztítsuk a szervezetet, megerősödjön a szervek működése és az egész immunrendszer, azokhoz legjobb a most egyre többet hangoztatott növényi táplálék” – vélekedett.

Kiváló élő táplálékok a gyümölcsök, a zöldségfélék, amelyek frissen a legjobbak. Wildner Judit szerint a csíranövények, zöldlevelek fogyasztására is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ezek is beszerezhetők általában a piacokon, az üzletekben. Az élő táplálékokban nagyon magas a vas, magnézium, ásványi só és vitamin tartalom. Elődeink – a szakember szerint – ismerték a természetet és együtt éltek vele, ezért az immunrendszerük is másképpen reagált a megjelenő betegségekre. Így folytatta: „Eleink az erdőt járták már böjti időszakban, és zöld leveleket gyűjtöttek. A böjti időszakokat megtartották. A gyümölcsöket nem főzték és cukrozták, hanem aszalványokat tettek el. Mindig azt ették, amit a természet ad, és mindig mértékkel ettek, mert nem tudtak volna dolgozni, ha elhíznak.”

Társadalmunkra az elhízás is jellemző, ez ellen sporttal, sok mozgással lehet védekezni. A betegségekhez egyenes út vezet, ha nem mozgatjuk át a szervezetünket, emellett bőségesen táplálkozunk. A keszthelyi könyvtár a problémákat felismerve próbált segíteni a rendezvénnyel. Kocsondiné Eisenkorb Györgyi elmondta még: „Eredetileg az aranykorúak társaságának hirdettük meg ezt a rendezvényt. De mivel ott sok nyugdíjas tag van, nem merték bevállalni a részvételt, ugye a csoportos megjelenést. De mégsem szerettük volna lemondani ezt a rendezvényt, ezért meghirdettük az olvasóinknak.”

Wildner Judit azt tanácsolja: mozogjunk sokat, fogyasszuk a legtermészetesebb, jó minőségű ételeket, és étkezzünk mértékletesen. Fontos odafigyelni arra is, hogy a szervezet számára biztosítsuk a pihenést. Véleménye szerint ezeknek a betartásával sokat tehetünk a koronavírus ellen is. 18

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7566-viruson-innen-viruson-tul-erositsuk-az-immunrendszerunket