Viseljük a mentőmellényt, az életünket mentheti meg!

2021. július 31. (szombat)

A mentőmellény életet menthet, erre hívják fel a figyelmet a szakemberek. Idén már 13-an fulladtak bele a Balatonba, a legtöbb esetben segíthetett volna, ha viselik a mentőmellényt. A vízimentők egy online kérdőívben mérik fel, hogy vajon miért hagyják figyelmen kívül a vízben lévők ezt a fontos eszközt.

Mentőmellényt kap ez a kisfiú, csak ezzel mehet be a víziparkba. A mentőeszköz fontosságát már neki is megtanították.

„Hogy nehogy valaki megsebesüljön hogy eltörje valamijét” – mondta el Gruman Benett Krisztofer.

Emellett természetesen azért is fontos, mert bárki bármikor rosszul lehet a vízben, a mellény pedig életet menthet. A park üzemeltetői minden méretben tartanak mellényeket, hogy a viselete mindenkinek kényelmes legyen.

Naponta körülbelül 80-an mennek végig a pályán. Az élménypark üzemeltetői örülnek neki, hogy a játéktéren kötelező a mellény viselése. Sokan próbálnak ellenállni különféle indokokkal annak, hogy felvegyék a segédeszközt. Ilyen például, hogy jól úsznak, illetve az is, hogy kényelmetlen számukra ennek a viselése.

„Ezerből egy esetben mindig előfordul, hogy elveszti az eszméletét, elájul, bármi történhet vele, beveri a fejét, kagylóba lép, bepánikol. És pont ezekre az esetekre szeretnénk őket is felkészíteni és ezt nekik is mindig elmondjuk, hogy a mentőmellény az nem egy olyan dolog, amitől félni kéne, vagy hogy gáz, hogy ciki, hanem azért, hogy mindenki, aki hozzájuk tartozik, aki a partról nézi őket vagy saját maguk is, hogy biztonságban érezzék magukat és hogy ez az egészségükért felel.” – osztotta meg Forgács Máté üzemeltető.

Különböző mentőmellények léteznek, mondta el Rácz Ferenc vízimentő. Elmondta, a gyermek mellények mellett természetesen felnőtt, sport vagy felfújható is van. Ezeket a vízijárművökön kötelező tartani, a viselésük azonban nem mindenesetben az. A szakemberek tapasztalata az, hogy az emberek nem szívesen veszik fel a mentőmellényeket. A vízimentők most egy online kérdőívben mérik fel ennek az okát. Bár még nem vonhatnak le következtetéseket, eddigi tapasztalatuk az, hogy sokan szégyellik ezt a mentőeszközt.

„Nagyon fontos hordani a mentőmellényt, mert ez egy olyan segítség, ami azonnal, abban a pillanatban ott van velünk, hogyha valamilyen bajba kerülünk bármilyen okból is. Mert hogyha bajba kerülünk, akkor a segítségnek idő kell, mire megérkezik. Lehet ez vízimentő, ismerős barát, hogyha nincs karnyújtásnyi távolságra, akkor bizony idő kell, amíg megérkezik. És ezt az időt átvészelendő tökéletes eszköz a mentőmellény.”

A vízimentők azt tanácsolják, hogy vízbe menetel előtt mindenki figyelje a jelzéseket. Keszthelyen több tábla mutatja a strandra jellemző mederrajzot, így mindenki fel tudja mérni, hogy biztonságos-e számára a terület. A strandhatároló bóják is jelzésértékűek, ezeken kívül ugyanis már a nyílt vízi szabályok lépnek érvénybe. A vízimentők azt ajánlják, ne csak a vízijárműveken legyen a mentőmellény, vegyük is fel azokat. Kiemelték, akinek nincs megfelelő vízbiztonsága, az mindenképpen viseljen mentőmellényt. A kinézetünknél fontosabb az életünk.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8270-viseljuk-a-mentomellenyt-az-eletunket-mentheti-meg