Visszatért az élet a Helikon Kastélymúzeum parkjába és kiállításaira

2021. május 25. (kedd)

Visszatért az élet a Helikon Kastélymúzeum parkjába és kiállításaira. A pünkösdi hosszúhétvége első két napján több mint 1500 látogató tekintette meg a tárlatokat. Programokat még nem szervezhetett az intézmény, azonban új időszaki kiállítással és virágvásárral készültek az alkalomra. A tárlatok megtekintéséhez továbbra is védettségi igazolvány szükséges.

Ismét élet költözött a kastélyparkba, sokan tettek egy sétát pünkösdkor az épület körül. Bár már hetekkel ezelőtt megnyitotta kapuit a Helikon Kastélymúzeum, idő kellett ahhoz, hogy megérkezzenek a látogatók. Többek tetszését nyerték el a virágok és a szökőkutak is, de olyanok is akadtak, akik csak kimozdulni szerettek volna egy kicsit. Leginkább azonban olyanokkal lehetett találkozni, akik két kiállítás között csodálták meg a parkot.

„Eddig ugye nem tudtunk menni sehová így látogatni semmiféle történelmi helyeket. De most, hogy végre kijöttünk, hát ez valami mesés ez a környék, ez a kastély. Hát nagyon szép.” – osztotta meg Tóth Márta.

Bár programokat még nem szervezhetett az intézmény, néhány érdekességgel készültek a látogatók számára. A Pálmaház megtekintése mellett virágvásárral is várták az érdeklődőket. Megnyitotta kapuit a Lady Hamilton Kávézó is, melynek terasza nagyon népszerű volt a vendégek körében. A kastély munkatársai is alig várták, hogy újra fogadhassák a látogatókat a hosszú kényszerszünet után.

„Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy újra tárt kapukkal várhatjuk a látogatókat, és hogy most már jönnek is hozzánk. Nagyon jól érezhető a fejlődés a látogatottsági létszámban. A pünkösdi hétvégén most már elértük az 1000 főt, és hát bízunk benne így, hogy az idő is kedvez nekünk, hogy még nagyobb lesz a hátralévő időben, a látogatottság még növekedni fog.” – mondta el Varga Zoltán múzeumi menedzser.

A Hintómúzeumot is sokan látogatták meg. Ez az országban egyedülálló fejlődéstörténetet bemutató tárlat már többször nyűgözte le a közönséget, ez most sem volt másképp. A környékbeliek mellett az ország más részéből érkezők is megcsodálták az összeállítást, amely nagyon elnyerte tetszésüket.

„Budapestről jöttünk, bejártuk a kastélyt. Hát láttuk a gyönyörű bútorokat és festményeket, szobrokat. Nagyon tetszett és ez a hintómúzeum, itt is nagyon gyönyörű dolgokat lehet látni, nagyon élvezzük.” – mondta el Kurd Ádám.

A kastély munkatársai a kiállítási anyagban is kínáltak újdonságot a látogatóknak. Augusztusig tekinthető meg a hintó-modell minitárlat, melyen 16 makett látható. Ezek között fellelhető a modellező legutóbbi alkotása is, amely a Keszthelyen található fehér gyászhintó kicsinyített mása.

„Körülbelül két és fél évig készítettem, hát ugye nem mindig ezt csinálja az ember, van egyéb más elfoglaltság is, de ha összevonjuk az órák számát, többezer órára tehető. Mert annyira részletes és több munkafolyamat van benne, kárpitozás, kovácsmunka.” – ismertette Kovács Istvén modellező.

A pünkösdi hosszúhétvége első két napján több mint 1500 jegy kelt el a Helikon Kastélymúzeum kiállításaira. A tárlatok továbbra is védettségi igazolvánnyal látogathatóak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8072-visszatert-az-elet-a-helikon-kastelymuzeum-parkjaba-es-kiallitasaira