Vitorlázók népesítették be Keszthelyt

2018. május 23. (szerda)

230 vitorlás és több mint ezer vitorlázó vett részt idén a 37. Pünkösdi Regattán. A Balatonföldvár-Keszthely közötti túraversenyt már a két világháború között megszervezték, 1982 óta pedig Keszthely a báziskikötője a futamoknak. A három versenyszám között az indulóknak lehetőségük volt tapasztalatcserére is a kikötőben.

A Lisát is felkészítették az utolsó rajtra a keszthelyi kikötőben. A Pünkösdi regattát 37. alkalommal szervezték meg a hétvégén, amely a Kékszalag mellett a vitorlázás legnagyobb hajós ünnepe. A csapatok három napig népesítették be a keszthelyi Balaton-partot, hiszen a város a bázisa a rendezvénynek. A hétvégén az időjárás is kedvezett a versenyzőknek.

„Egész jól sikerült, tehát a helyünkön értünk be. Igazából az mentük, amit akartunk, amit szerettünk volna. Egy-két hibát persze vétettünk, de hát nincs tökéletes futam, mindig van benne egy-két méter. Én azt gondolom, hogy idén amennyi felkészülést belefektettünk – sajnos nem sokat – ahhoz képest teljesen elégedettek lehetünk.” – mondta a Lisa kormányosa, Szloszer Gábor.

A vitorlázók számára ez a program a verseny mellett egy remek buli is, hiszen három napot tölthetnek el együtt Keszthelyen. A jó hangulat mellett lehetőség van a tapasztalatcserére is, és természetesen új barátságok is köttetnek. A Balatonföldvár-Keszthely közötti túraversenyt már a két világháború között is megszervezték.

„Ennek a hagyománynak a felélesztését szolgálta, hogy 1982-ben a Túravitorlás Sport Klub ismét egy Földvár-Keszthely túraverseny programmal rendelkezett, ami már rögtön a második évben a Vitorlás Szövetség versenynaptárába is bekerült. Keszthely városával együttműködve a ’80-as évek közepére már 3 napossá bővült a rendezvény, ugyanis mindig rendeztünk egy középső napot, ami egy keszthelyi túraverseny volt.” – tájékoztatott Siklósi Máté, a Túravitorlás Sport Klub elnöke.

Az utolsó versenynapon a 230 vitorlásnak erős széllel és hullámzó Balatonnal kellett számolnia. Több versenyző is a kikötőben maradás mellett döntött, mások azonban nekivágtak a Keszthely-Fonyód-Ábrahámhegy távnak. A versenyeredményekről a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján lehet tájékozódni.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8793/vitorlazok-nepesitettek-be-keszthelyt/