Víz a békéért

2024. március 25. (hétfő)

Minden évben március 22-én ünnepeljük a Víz világnapját. A cél nem kevesebb, mint ráirányítani a figyelmet vizeink tisztaságának megóvására, a víz fontosságára, a vízkészlet védelmére. A Nők a Balatonért Egyesület március 24-én- hagyományosan- 23 Balaton-parti helyszínen rendezett programokat családoknak. A 2024. év jelmondata:Víz a békéért!

Az ivóvíz tisztaságának fontosságára, az édesvízkészlet veszélyeztetettségére és megóvására hívja fel a figyelmet minden évben a Víz világnapja. Az ENSZ közgyűlése még 1992-ben kezdeményezte, hogy március 22-e legyen az a nap, amikor a vizeinkre hívjuk fel a figyelmet. A világnaphoz kapcsolódóan Keszthelyen is évek óta rendeznek Víz-napi Balcsi partyt. Március 24-én a program résztvevőit Vozár Péterné alpolgármester köszöntötte. A szabadtéri színpadon vízzel kapcsolatos saját versét szavalta el Bajzik Panni. A Gagarin utcai óvodások tavaszi műsorral kedveskedtek a résztvevőknek. A Nők a Balatonért Egyesület Keszthelyi Csoportjának elnökségi tagja az idei Víz világnap üzenetéről és az egyesület céljáról beszélt a Balaton-parton.

„Természetesen az, hogy felhívjuk a vízre, s mivel,hogy itt vagyunk a Balaton mellett,hát a Balatonra, a kedvenc tavunkra  a figyelmet. Most már közel 20 éve foglalkozunk ezzel,hogy minden évben a Víz világnapja utáni vasárnap megszervezzük a Balaton-parton az – az összes Nők a Balatonért Egyesület csoportja- közel 20 helyen most vasárnap délután 15 órakor egyszerre mindenki lement a Balaton-partra .”- mondta el Vetőné Zeke Erzsébet.

A vízről, és annak fontosságáról már a kisgyermekek is sokat hallhatnak a szülőktől és az iskolában. Azt is tudják, miért kell óvni vizeinket. „Hogy ne legyen tiszta kosz a víz, akkor nem lehet benne úszkálni.” mondta Jakabfi Máté.

A legkisebbek is megfogalmazták, miért szeretik a Balatont. „Azért mert  lehet benne fürödni.”- mondt az óvodés Kovács Bori.

A Nők a Balatonért Egyesület tagjai társasjátékokkal, kincskeresővel és rejtvényekkel is készültek. Sajnos a játékos vetélkedőt a rossz idő miatt nem tudták megtartani.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek