Vízbiztonsági program – a gyermekekért

2023. augusztus 17. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Augusztus elején indult a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. vízbiztonsági projektje. A balatoni strandokat célozzák olyan edukációs programokkal, amikkel a vízibalesetek számát szeretnék csökkenteni. Keszthelyen mától vasárnapig a Városi Strandon látják el a gyerekeket jótanácsokkal.

Jurkovics Belián a testvérével és az édesanyjával érkezett a Városi Strandra. A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség sátra alatt ismerkednek a kajakozással, illetve az ahhoz szükséges biztonsági ismeretekkel. A fiú így fogalmazott: „Ma reggel érkeztünk, és van itt egy jó program, ott vagyunk most éppen. Az van még itt, hogy megmutatták, hogy hogyan kell használni biztonságosan a kajakot meg a mentőmellényt, és jól érzem magam.”

A projekt részleteit a program első napján sajtótájékoztatón ismertették. A Humda Water Safety kezdeményezés már a gyermekkorban szeretné felhívni a figyelmet a víz veszélyeire. Az ötlet egy korábbi, közlekedéssel kapcsolatos, hasonló kezdeményezésből ered. „Kicsit úttörő jelleggel, kezdeményezzük a nyáron – mint mobilitásként megjelenő, vízi mobilitásra hajazva – azt a vízbiztonsági oktatást, ahol szintén a korábbi gyakorlatot megtartva, egy elméleti, és utána pedig egy gyakorlati oktatással próbáljuk egy kicsit ránevelni társadalmunk szereplőit a vízbiztonság ilyen típusú megközelítésére” – tudtuk meg Weingartner Balázstól, a HUMDA elnökétől.

A program helyszínét adó hatalmas sátorban van lehetőség az információkat átadni. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a családok szívesen vesznek részt az edukációban. Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára örül a keszthelyi helyszínnek: „Keszthely térségében az egyik legfontosabb turisztikai vonzerő az a Balaton. Különösen ilyenkor, a nyári szezonban, nyári főszezonban nagyon sokan jönnek – nem csak a környékről, hanem akár távolabbról, illetve külföldről is a Balaton térségébe. És tudjuk jól, hogy a Balaton az egy nagyon jó vonzerő, nagyon jó sportolási-kikapcsolódási lehetőség, de azért azt is figyelembe kell venni, hogyha az ember nem kellően körültekintő, akkor bizony veszélyeket is rejthet magában. Azt gondolom, hogy nagyon fontos az, hogy legyen már a fiatal kortól kezdve egészen a felnőttekig olyan előadás, előadássorozat, mint ez a mostani.”

Keszthely város polgármestere, Manninger Jenő is üdvözli a Városi Strandon vasárnapig elérhető kezdeményezést: „Minden eszközt meg kell arra ragadni, hogy tanítsuk az itt lévő standolókat, főleg a gyerekeket. Ez a program ezt szolgálja, ezért örülünk, hogy ezt csinálják. Különböző eszközök vannak most már. Nagyon sok új olyan eszköz van – a városi strand is élen jár ebben -, amit korábban nem ismertünk. Ezeknek a használatát, az evvel való biztonsági dolgokat is meg kell tanulni.”

A polgármester hozzátette: természetesen jövőre is szívesen adnak teret a Humda Water Safety programnak.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

Képek