Vízi játszótér, műjégpálya és újabb sétányok

2013. január 8. (kedd)

Folytatódik idén a keszthelyi Balaton-part megújítása. Egy újabb sikeres uniós pályázat teszi lehetővé a mintegy 350 millió forintos fejlesztést, amelyhez az önkormányzatnak nem kell önrészt vállalnia – erről a város újévi fogadásán beszélt Ruzsics Ferenc polgármester.

A Nyugat-dunántúli Operatív Program turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztését célzó pályázati kiírására dolgozta ki projektjét Keszthely városa, a megvalósítására 347,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg az irányító hatóság. A beruházás fejleszti a keszthelyi Balaton-part infrastruktúráját és szolgáltatási kínálatát, hozzájárulva ezzel az idegenforgalmi szezon meghosszabbításához. Az elképzelés összhangban áll és szerves egészet alkot a területen tavaly megvalósult beruházással.

A projekt keretében a parti sétány tovább folytatódik a JAVSE kikötő mellett, a part és a kerékpárút között. Az Erzsébet királyné útja folytatásában a síneken túl található útszakasz is díszburkolatú sétány lesz, egészen a Balaton és Hullám szállók közötti térig, ahol egyesül a mólóra vezető úttal. Megújul a strandhoz vezető, a pavilonsor előtti sétány is.

Több szabadidős létesítmény szolgálja majd a terület szezonon kívüli jobb kihasználtságát. Az Erzsébet királyné sétány mellett turisztikai központ épül, mely magába foglal kerékpáros pihenőt és információs pontot, bűnmegelőzési irodát, büfét és pelenkázásra is alkalmas vizesblokkot.
A patinás szállók épületei mögött a Borbás Vince sétányig terjedő területen új funkciójú tér jön létre, egész évben elérhető, különböző rekreációt szolgáló funkciókkal. Ezen az „Energia téren” kap helyet egy 20 méter átmérőjű, kör alakú műjégpálya, csiszolt beton felülettel.
A terület központi részére intenzív igénybevételre tervezett skate játékelemek kerülnek, melyekhez mozgatható, a tér átrendezését lehetővé tevő mobil lelátók készülnek a közönség számára.
A gyermekek három korcsoportja számára is használható, interaktív elemekből kialakított vízi játékpark készül, ahol a kicsik szórakoztató formában, aktívan szerezhetnek ismereteket különböző fizikai jelenségekről.
A területen rendezvénysátor és mobil színpad felállítására alkalmas fogadószerkezet létesül, melyekhez a megfelelő áramvételi lehetőség is kialakításra kerül.
Új attrakcióként „érzékek kertje” néven különleges illatú és tapintású növényekből speciális park létesül.
A kerékpárok és a személygépkocsik elhelyezésére egyaránt kulturált parkolók jönnek létre.

Nézze meg galériánkat!

Két köztéri szobor is kerül a területre: az Erzsébet királynét formázó alkotás a róla elnevezett sétány mellett található majd, a parton pedig Keszthely világhírű olimpiai úszóbajnoka, Csik Ferenc emléke előtt kíván tisztelegni a város egy szoborral.
A beruházás több mint húszezer négyzetméternyi területet érint, melynek nagy része zöldterület-fejlesztés; az elöregedett növényzet cseréje mellett főként füvesítés szerepel a tervekben.

Jelenleg a támogatási szerződés előkészítését végzik a polgármesteri hivatal munkatársai, a szerződéskötésre várhatóan februárban kerül sor; ezt követően indulhat a közbeszerzési eljárás.

Kapcsolódó cikkek:
Tovább szépülhet a keszthelyi Balaton-part
Folytatódhat a keszthelyi Balaton-part fejlesztése
A Balaton fővárosához méltón