Vízre szálltak a polgárőrök

2023. április 12. (szerda)
Elkezdődött a 177. balatoni hajózási szezon és ezzel együtt a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület is fokozottan jelen van a tavon. A szervezet a teljes Balatont és a Kis-Balaton térségét is lefedi és számos társszervvel szorosan együttműködve látják el a feladatukat. A keszthelyi két hajó egyikét a gyenesdiási kikötőben bocsátották vízre.

A vízi polgárőrök elsősorban bűnmegelőzési feladatokat látnak el a Balatonon. Számos parti rendezvény biztosításában közreműködnek, de figyelnek a fürdőzőkre, a csónakázókra és a vitorlázókra is. Együtt dolgoznak a vízirendőrséggel, de a partőrökkel, halőrökkel is szoros a kapcsolatuk. A tavalyi évben együttműködést kötöttek a vízüggyel is.

„Ez az illegális, élet-és balesetveszélyes karók. Több sebesülés is sajnos volt, hajókár is volt belőle, amit bent hagynak a felelőtlen horgászok. Ezt le szeretném szögezni, a horgász társadalom nagy többsége tisztességes, betartja azokat a szabályokat, amiket be kell, és nagyon jó, hogy ők is partnerek többek között az ilyen illegális horgászállások felszámolásában.” – tájékoztatott Kerekes Péter, a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület elnöke.

A polgárőr hajó vízre bocsátásánál elhangzott, példaértékű az az összefogás, amely a Balaton nyugati medencéjében tapasztalható. Ennek köszönhető az is, hogy szervezetten sikerül egyre több illegális stéget vagy vízben hagyott horgászkarót felszámolni. A vízi polgárőrök tevékenységét ma már egyre több település támogatja.

„Nagyon fontos volt a 2022-es év számunkra, amikor a három vármegye össze tudott fogni, a Balaton-parti vármegyék, és hárman együttes követelményszinttel léptünk fel, és egységes követelmény normákkal álltunk a vízi polgárőrség felé. Most már az egész Balaton vízfelületén és majdnem minden kikötőben tudnak teljesíteni szolgálatot. Nagyon fontos a települések szempontjából az, hogy biztonságban legyenek, akik ide látogatnak.” – tette hozzá Horváth Róbert, a Zala Vármegyei Polgárőr Egyesület elnöke.

Ezt a biztonságot hangsúlyozták a települések első emberei is. Elhangzott, nagyon fontos az összefogás, az együttműködés és a jó gyakorlatok megosztása. Ugyanakkor támogatni kell az olyan civil szerveződéseket is, mint a polgárőrség, akik rendkívül sokat tesznek a községekben élők és az itt pihenők biztonságérzetének javítása érdekében.

„Fontos a vízbiztonság, hogy felkészüljünk a turisztikai szezonra, hogy a vizeink olyan minőséget tudjanak biztosítani a strandoknál, vitorláskikötők környezetében, horgásztanyák környezetében, ami ide vonzza a turistákat. Ne riassza, hanem vonzza ide, és ehhez megfelelő etika szükséges. Ebben próbálunk segíteni egymásnak, ebben kértük a vízügyi igazgatóság és a vízi polgárőrség segítségét.” – emelte ki Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A vízi polgárőrök két hajóval teljesítenek szolgálatot Keszthely térségében. A járművek 1999-ben épültek, és rendőrségi tulajdonban vannak. A nyugati öbölben mintegy 20 polgárőr járőrözik rendszeresen.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10245-vizre-szalltak-a-polgarorok

Képek