Vízszentelés a keresztény ünnepen

2024. január 8. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Körmenettel és vízszenteléssel egybekötött szentmisével zárult az epifánia, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában. Január 6., Vízkereszt az egyik legrégebbi keresztény ünnep. A karácsonytól számított tizenkét nap zárónapja, és egyben a farsang kezdete.

A kereszténység egyik legnagyobb parancsolt ünnepén, Vízkereszt napján, vízszentelő szentmiséhez vonultak fel a Karmelita Bazilikában. A hagyományoknak megfelelően, minden hónap első szombatján a lelkiségi központban köszöntik a Szűz Anyát. Körmenetben a templom védőszentjeinek áldását kérve a hívekre, a lakosságra. Mivel Vízkereszt szombati napra esett, a hagyományos körmenet sem maradt el a liturgikus napon. „Jézus Krisztusra emlékezünk, amikor ő megkeresztelkedett, mert Vízkereszt eléggé összetett ünnep. Elsősorban régen ünnepelték Jézus születését, Jézus megkeresztelkedését, a napkeleti bölcsek látogatását és a kánai menyegzőt, aminek szintén köze van a vízhez, hiszen a vizet borrá változtatta. De most mi itt nyugaton, maga a Vízkeresztet maga az Urunk megjelenését értjük. Ami azt jelenti, hogy Jézus, maga az élő Isten köztünk van.”- mondta el Mezei András plébános.

A Szűzanya köszöntése után vette kezdetét a vízszentelési szertartás a lelki újjászületés napján. Urunk megjelenésének ünnepén Mezei András atya megáldotta a vizet és sót. „A szenteltvíz az mindig keresztségünkre emlékeztet. Jézus Krisztusra, aki szenvedésével, keresztségével és halálával és feltámadásával megváltott minket. S mindaz, aki megkeresztelkedik – akkor is ugye szenteltvízzel öntik le – tehát vízből és szentlélekből újjá születik a keresztény életre. A mennyország örökös tagja lesz, és Isten gyermekséget kapja meg. Ez egy óriási ajándék. S ezért fontos, hogy mikor mi hittel vetünk keresztet. Bemegyünk egy templomba és a szenteltvízbe mártjuk a kezünket, s pontosan ez a lelki tisztulásra is minket emlékezet.”- adott tájéjoztatást András atya.

A templomokban megszentelt vizet régen hazavitték az emberek, hogy meghintsék vele otthonukat, hogy védettek legyenek a betegségtől és az ártó szándéktól. Sok helyen ma is él a hagyomány. Annak megfelelően a megújulásnak, a megszentelődésnek jeleként megszentelt vízből a hívek vihetnek haza, védjék vele otthonukat.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek