VSZK-s siker az országos szakmai versenyen

2023. május 11. (csütörtök)

VSZK-s siker! A dobogó második fokára léphetett fel az intézmény diákja az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen. Lukács Bence az írásbelin is kimagaslóan teljesített, így került a budapesti döntőbe, ahol négyféle ízben kellett kínáló falatkákat készítenie. Az iskolának is sokat jelent a dicsőség, az eredmények ugyanis az oktatás színvonalát is mutatják.

Lukács Bence az iskolában ismételte meg azt a menüt, amit Budapesten kínált az országos megmérettetésen. Ott kétszer 90 perc állt a versenyzők rendelkezésére, hogy elkészítsék a remekműveiket. Mindenki kapott egy kosárnyi nyersanyagot, ebből kellett megvalósítaniuk az ételeket.

„Szerintem fontos kiemelni azt, hogy friss anyagokat használtunk. Ez az ízben is és a kinézetben is nagyon sokat számít. Próbáltam úgy összeállítani ezeket a bagetteket., hogy többféle különböző textúra jelenjen meg. Tehát ez által lett egy húsos, lett egy halas, egy zöldséges, illetve egy sajtos. És így az édes, sós és a tengeri ízek is mind megjelentek.”

Nehezítette a feladatot, hogy semmit nem tudhattak a nyersanyagokról. A technikusnak azonban több verzióra is volt ötlete. A zsűri nem csupán a kinézetet és az ízt értékelte, hanem a kreativitást is. Továbbá azt, hogy mennyi időt töltött a versenyző egy-egy finomság elkészítésével. Bence nagyon sokat gyakorolt a megmérettetésre, felkészítőivel sokat tanakodtak azon, hogy mit és hogyan lehet kivitelezni.

„Ott már senki nem segíthet senkinek. Ott a tanulónak kell mindent megoldania. Tehát a problémamegoldó képességét is vinni kell a tanulónak. A felkészítés során sokszor álltunk szemben itt olyan problémával, hogy most ezt hogy oldjuk meg. És én mindig is mondtam a Bencének, hogy ezt ott neked kell megoldani. Tehát valamilyen formában az évek alatt történő tanítás, felkészítés során ki kell, hogy alakuljon az a képesség, amit problémamegoldó képességnek hívunk és bizony rögtönözni kell.” – osztotta meg Gombkötő János szakoktató.

A VSZK-s diákok szép eredményeket érnek el a szakmai versenyeken, erre nagyon büszkék az intézményben is. Az oktatók szerint, bár néha szükség van a tanulók motiválásra, hogy a közönség előtt is be merjenek mutatkozni, a sikerek megérnek minden fáradságot.

„Az idei évben ez a második helyezés vendéglátásszervező szakmában ez egy különösen szépen csillogó eredmény. És bízom benne, hogy az elkövetkezendő nemzedéket is majd könnyebben tudjuk megnyerni az ilyen versenyeknek. Hiszen látják, hogy az intézmény képzése, a kollégák munkája lehetőséget ad arra, hogy a legjobbak között szerepeljenek országos megmérettetéseken.” – mondta el Fisli István igazgató.

A finomságok Keszthelyen is nagy sikert arattak. A dicsőség mellett azt is elnyerte Bence, hogy nem kell szakmai vizsgát tennie az évvégén, ez alól felmentést kapott a verseny által. A fiatalnak ez volt az utolsó tanéve a VSZK-ban, azonban szakmai elhivatottsága fennmarad, a jövőben a vendéglátásban szeretne elhelyezkedni.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10340-vszks-siker-az-orszagos-szakmai-versenyen

Képek