Workshop a Balatonról

2013. február 8. (péntek)

Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség az idegenforgalom és a környezetvédelem szempontjából vizsgálta a tavat. A fórum és workshop keretében a kulturális örökség, a közlekedés, és például a jövőben várható demográfiai változások is terítékre kerültek a Balatoni Múzeumban.

A Balaton egész Magyarország számára fontos gazdasági tényező, a magyar tenger körül élők és dolgozók számára meghatározó a tó megléte. Fontos, hogy a gazdasággal, idegenforgalommal és minden a Balatonnal foglalkozó szakember tisztában legyen a tó jövőjével és a vele kapcsolatos változásokkal. Ezt a témát célozta meg a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség fóruma.

A Balaton idegenforgalma szempontjából fontos tényező az örökségturizmus, melynek részét képezik a múzeumok és kiállítóhelyek. Sajnos a múzeumok látogatottságánál csökkenő tendencia figyelhető meg az utóbbi 10 évben. Ezt ellensúlyozandó a Balatoni Múzeumban folyamatos fejlesztéseket valósítottak meg, így a látogatószámban stagnálás figyelhető meg. Ez országos viszonylatban jó eredménynek számít. Havasi Bálint múzeumigazgató jó lehetőségnek tartja ezt a rendezvényt, hiszen itt felhívhatja a szakemberek figyelmét a mostanában felismert tendenciákra.

A fórum keretében dr. Tóth Gergely, a Georgikon Kar docense az ökoturizmus oldaláról vizsgálta a Balaton idegenforgalmát. A turizmus jövőjével kapcsolatban az osztrák példát hozta fel.

A fórum és workshop a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség egyik nemzetközi projektjének, az Intouract programnak a keretében jött létre, melynek célja, hogy úgynevezett turisztikai cselekvési terveket hozzanak létre.

(forrás, fotó: Keszthelyi TV www.tvkeszthely.hu)