XIX. Keszthelyi Városi Karnevál

2019. február 26. (kedd)

Szombaton rendezték meg a Városi Karnevált Keszthelyen. Kiszakadva a tél rideg hónapjaiból, igazi hangulatot teremtettek a belvárosban a maskarások. A farsangi népünnepélynek már hagyománya van Keszthelyen. Tizenkilencedik alkalommal csalt ezreket a szabadba a Balatoni Borbarát Hölgyek által szervezett februári program.

A kosztümös parádés felvonulás a Helikon Kastélymúzeum parkjábólindult a karneváli hercegi pár vezetésével. Mögöttük a szervező Borbarát Hölgyek és a jelmezbe öltözött farsangolók. Az emberek egy rövid időre úgy érezhették magukat mintha a Riói karneválon lennének. A télbúcsúztató, tavasz vígasságon csoportok, egyéni jelmezesek vonultak végig a belvároson. 350 maskarás mutatta meg kreativitását, ötletét.

„Mi vagyunk a Szűcs Családi Cirkusz. Egy kis iróniával a saját helyzetünkre utalva. Öt gyerekkel érkeztünk, a legkisebb öt hónapos, a legnagyobb pedig nyolc éves .”– mondta Cservenka Dóra.

Mesekönyvek figurái,filmek hősei, életképek, elképzelt világ, minden ami a humorral és ügyességgel megjeleníthető az látható volt a 19. Keszthelyi Karneválon.

„Fonyódról jöttünk, Sim-punkok vagyunk, az az ipari forradalom jelképeit viselő ember és gyakran részt veszünk mindenféle farsangi vagy jelmezes felvonuláson vagy rendezvényen.”– mondta el Régenyi Adriena.

A jelmezes séta közben minden felvonuló megállt egy pillanatra a Goldmark Károly Művelődési Központ erkélye előtt,hogy a zsűri szemügyre vehesse őket.

„Huszonnyolcan vagyunk és egy afrikai kalandra indulunk, ahol a fiúk engem megfőzni, megenni szeretnének, de azért győz a majomszeretet és a kis majmocskáim kimentenek a kannibálok karmaiból.” – mesélte Kissné Varga Erika, az Egry iskola tanára.

A jelmezesek a zsűri arcára is mosolyt csaltak, nem voltak könnyű helyzetben. A maskarásokat több szempont alapján pontozták.

„Az aktivitást, minél nagyobb létszámú egy csoport…természetesen le a kalappal a szülők és a pedagógusok előtt és az ötletességet, hogy milyen szép és mennyi munkát fektettek bele.”– adott tájékoztatást Dévényiné Balogh Gyöngyia Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke.

A színes kavalkádban óriási hangulat uralkodott. A Sétáló utca teljes hosszában hatalmas érdeklődés kísérte a felvonulókat.

„Rendszeresen jövünk, nem hagyjuk ki akármilyen idő van. Voltak itt már ennél rosszabb idők is. Nagyon kreatívak, kicsik is, nagyok is, felnőttek is ami nekünk nagyon szimpatikus és feldob bennünket.”Németh Ferenc.

A város Fő terére vonultak a tél végi vígasság résztvevői, ahol a Boombatucada együttes igazi samba zenével szórakoztatta a közönséget. A jelmezesek rövid színpadi produkciókkal is bemutatkoztak. A közönség nagy tapssal jutalmazta a humoros, szórakoztató kis előadásokat. Az idei, 19. Keszthelyi Farsang is nagyon sok embert csalt a szabadba. Megmutatva, hogy a hosszú hideg és szürke téli napok után az emberek a vidámságra, a jó programokra vágynak.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5790-xix-keszthelyi-varosi-karneval?fbclid=IwAR0iOfK6vTleQPKB-dLqFQJgytCsR8DBW7GE9w0DWqMfYCGNqhb0GjvSq1E