Zajlik a belváros őszi virágosítása

2021. október 14. (csütörtök)

Árvácskákat és tulipánhagymákat ültetnek a napokban a Fő téren a VÜZ Kft. munkatársai. A fagytűrő árvácskákból egy olyan hibridet választottak a szakemberek, amely a téli, fényszegény környezetben is folyamatosan virágzik. Ugyan újabb virágágyásokat nem alakított ki a VÜZ, a meglévők mindegyikében cserélik a növényeket. A belváros mellett a temetőkben is virágosítanak.

Elkezdődött a Fő tér őszi-téli virágosítása. A következő napokban mintegy 10 ezer tő árvácskát és ugyanennyi tulipánhagymát ültetnek el a VÜZ Kft. munkatársai. A városvezetés számára fontos, hogy egész évben színpompás ágyásokban gyönyörködhessenek a Keszthelyre érkezők és az itt lakók. Éppen ezért olyan virágokat választottak, amelyek bírják a téli hideget, ráadásul a fényszegény időszakban is virágoznak. A tulipánok pedig majd tavasszal színesítik az ágyásokat.

„Egyfajta sorozat árvácskát használunk idén, Egy Endorio típusú hibrid árvácskát, és ennek többféle színét ás fajtáját. Ennek az árvácskának az a lényege, hogy fényszegény, téli, fényszegény időszakokban is virágzik. Az árvácska csak fényen virágzik, amikor nem süt a nap, akkor nincsenek virágok rajta. Életben marad a fagyban a bokra a nagyvirágú árvácskáknak is, de azt látjuk a kertekben, hogy egy vagy egyáltalán nincs rajta virág. Ezek az árvácskák, amiket beültettünk, sok apró virággal rendelkeznek, foltban össze fognak nőni a virágágyban, teljesen beborítják a talajt.” – tájékoztatott Laczkó Mária, a VÜZ Kft. ügyvezetője.

A VÜZ Kft. munkatársai azokat a növényeket távolították el, amelyek nem bírják a téli fagyokat. A városban nem alakítottak ki újabb ágyásokat, a már meglévő Fő téri és sétálóutcai helyszíneken ültetik el a virágokat. A belváros mellett a település több pontján is zajlik a növények cseréje, így például a temetőkben és a hősi emlékműveknél is friss virágokat ültetnek el a VÜZ dolgozói. Az újabb virágosításra tavasszal kerül majd sor.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8504-zajlik-a-belvaros-oszi-viragositasa