Zajlik a Tükörterem restaurálása

2020. december 4. (péntek)

Zajlik a Fehér Tükörterem restaurálása a Helikon Kastélymúzeumban. A szakemberek különleges technikával hozzák helyre a sérült rezes színeket valamint új festést és padlózatot is kap a terem. A munkát egy 1,5 milliárd forintos pályázati támogatás keretében végzi el az intézmény, várhatóan jövő februárban újra régi pompájában tud tündökölni a terem.

A Fehér Tükörteremben jelenleg a falak javítása zajlik, új színt kap a helyiség. Jól látható már a különbség az egyesek részeken, törtfehérre változik majd. Jelenleg az apró részek pingálásával telik el a legtöbb idő. A színre egy előzetes kutatás során bukkantak a restaurátorművészek. Ezt az 1980-as években kapta a terem, illetve a kastély több szalonja is. Az egységes fehér szín a falakra és a díszítőelemekre egyaránt jellemző volt. Hamarosan az úgynevezett stukkó részek is a helyükre kerülnek, melyeket már korábban műhelyben készítettek el.

„Ez a stukkókészítésnek egy olyan változata, amely műhelyben készített elemekből készül, tehát nem helyben készített elemekről van itt szó. Ez egyfajta sokszorosítással készült. És a sokszorosításnál ma már szilikongumit használunk, abban az időben enyvformával készítették. Tisztítás közben kirajzolódtak gyönyörűen az elemek közül azok a repedéshálók, amelyek mutatták, hogy körülbelül mekkora elemekből hozták ezt ide a helyszínre és az előkészített síkokba illesztették ezeket bele.” – mondta el Szalay György restaurátorművész.

A munkát folyamatosan végzik a szakemberek a tükörteremben. A falak festése mellett a metálozást is helyre kell hozni. Az aranyozottnak látszó részek ugyanis metál, tehát rézlapocskáknak köszönhetően kapták meg színűket. Ezeket is a ’80-as években készítették el korábban, sok helyen már megfeketedtek, így ezeket is javítani kell.

„Az biztos, hogy a felújítás után sokkal pompásabb lesz. Kiemelkednek ezek a fémszínezett díszítések a fehér falak által. Enyhén törtfehér színük lesz a falaknak. Az ajtók is sokkal világosabbak lesznek meg ez a fémszínezés is, ami a ’80-as években készült. Ezeket megőriztük, mert most már a kastély történetéhez tartozik. Ezek is világosabbak lesznek, pompásabbak lesznek. Még meg kell, hogy említsem, hogy a parketta felújítás is beletartozik ebbe a munkába.” – osztotta meg Pák András faszobrász, restaurátorművész.

A jelenlegi járványügyi szabályoknak megfelelően a Helikon Kastélymúzeumnak zárva kell tartania a látogatók elől, de a restaurálási munkát ez nem befolyásolja. Az intézmény az elmúlt időszakban többször pályázott sikeresen, a javítási folyamat is egy ilyennek köszönhetően valósulhat meg.

„Jelenleg több mint 8 milliárdnyi futó pályázatunk van és ezeknek a megvalósításában vagyunk jelenleg. Amit itt most ebben a teremben látunk, ez a Nemzeti Kastélyprogram keretében, ez egy uniós forrás, összességében másfél milliárd forintot nyertünk, ahol különböző helyszíneken a kastélyban, de egy egységes elv alapján valósítunk meg beruházásokat. Itt ami mellettem-mögöttem látható, a tükörteremnek a restaurálása zajlik éppen. Erre a teremre már nagyon ráfért a restaurálás, a vágóképeken talán látszik, hogy milyen volt milyen lett és még csak a fehér festésé zajlik a háznak.” – ismertette Pálinkás Róbert igazgató.

Az igazgató hozzátette, a munkálatok által egy teljesen új pompát tárhatnak majd hamarosan a látogatók elé. A felújítási munkálatok várhatóan februárban fejeződnek be.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7642-zajlik-a-tukorterem-restauralasa