Zajlik a Zebra terv akció

2023. május 24. (szerda)
KesztHelyi identitás
Ismét akcióban a rendőrök! Ezúttal a gyalogátkelőhelyeken ellenőriznek. A Zebra terv néven elindított baleset-megelőzési kampány keretében a gyalogosok és a védtelen közlekedők biztonságára is fókuszálnak az egyenruhások.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben havonta átlagosan 215 gyalogost gázoltak el. A legtöbb ilyen baleset nyáron, illetve a karácsonyi időszakban történt. Az őket érintő szerencsétlenségek mintegy 30%-áért nem a járművezetők, hanem maguk a járókelők voltak a felelősek. A rendőrség statisztikája azt mutatja, hogy országosan több mint 100 gyalogos elütés végződik tragédiával. Figyelemre méltó adat az is, hogy a balesetek közel 40%-a a kijelölt átkelőhelyeken történik. Az egyenruhások figyelem felhívó jelleggel tartják az egész héten át tartó ellenőrzést.

„Azt nézzük elsősorban, hogy a gépjárművezetők, akik az úton közlekednek, ők megadják-e az elsőbbséget a gyalogosnak. Illetve, hogy a gyalogosok szabályszerűen a gyalogátkelőhelyen mennek-e át az út másik oldalára, vagy a gyalogátkelőhely mellett két méterrel. Mert, hogyha ilyet tapasztalunk, akkor ugye a kollégák ezt is szankcionálják. Ugyanis a köztudatban az van, hogy csak az autósokat büntetik a rendőrök, de nem, hanem a gyalogosokra is figyelünk, őket is büntetjük.” – ismertette Dongó Norbert a Keszthelyi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója.

A kerékpárosokra is külön figyelmet fordítanak a rendőrök. Még mindig gyakran fordul elő, hogy a biciklisek nem szállnak le a járműről a gyalogátkelőhelyeknél, hanem keresztülhajtanak rajta. Ezt a jelenséget stábunk is többször tapasztalta a felvételek elkészítése közben. A jogsértések esetén az intézkedő hatósági személyek figyelmeztetést alkalmazhatnak, helyszíni bírságot szabhatnak ki és feljelentést is tehetnek.

Sokba kerülhet, hogyha szabálytalankodunk a gyalogátkelőhelyeken. Az autósok fixbírságra számíthatnak 15 ezer forint értékben. E mellé pedig 6 büntetőpont is jár. A gyalogosok, illetve a kerékpározók esetében 5 és 50 ezer forint között szabható ki a bírság.

A Keszthelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén kisebb számban fordul elő gyalogosgázolás, az akció első napján sem tapasztaltak kiemelkedő szabálytalanságot a zebrák környékén. Az akció egész héten tart, bárhol ellenőrizhetnek.  Az egyenruhások felhívják mind a sétálók, mind a gépjárművezetők figyelmét, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, így elkerülhetőek lehetnek a balesetek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10378-zajlik-a-zebra-terv-akcio

Képek