Zajlik az őszi balatoni haltelepítés

2023. október 6. (péntek)

Kiváló minőségűek a balatoni halak. Az őszi lehalászási időszak most zajlik a tógazdaságokban, így a telepítések is. A Keszthelyi-öbölben is többször engedtek már a magyar tengerbe uszonyosokat az idén, ez a következő időszakban is tovább folytatódik. A horgászok több mint 90%-a még mindig a pontyokat szeretne kifogni, de több versenyen is ez a fajta áll a középpontban.

Idén októberben már négyszer járt a halszállító autó Keszthelyen. Az Akvárium Apartmanházak kikötőjéből egynyaras süllők, kétnyaras balinok és háromnyaras pontyok is kerültek már a tóba. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. az öreglaki tógazdaságukból halászta le az uszonyosokat. A balinokat ponyvás leengedéssel, míg a fogható méretű pontyokat csúszdán engedték a magyar tengerbe. Ezeknek egy része akár már most megfelelő lehet a horgászoknak. Most a halaknak a helykeresési időszaka következik, tavaszra már megszokják az új környezetet. Az állatok kizárólag saját tógazdaságból kerülnek a Balatonba, a pecások szerint is kiváló a minőségük.

„Azért jó minőségűek a halaink, egyrészt, mert nagyon jó adottságok a tógazdaságok, nagyon jók a tógazdasági kollégák, tényleg jól felkészült kollégák dolgoznak a tógazdaságokon. És elmondhatjuk, hogy az egészségügyi állapotokról is meg tudunk győződni, hiszen az egész tenyészidőszakunkon keresztül kézben van a hal és látjuk. És a saját elvárásaink szerint tudjuk nevelni a halakat.” – osztotta meg Havranek Mihály halőrzési vezető.

A balatoni pontyok minőségét a horgászversenyek is igazolják. Most zajlik a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny. Itt is kapitális példányokat tudtak kifogni a versenyzők. Két 30 kilogramm feletti uszonyos is horogra akadt már. 163 csapat méri össze tudását a tó körül. A megmérettetés mellett példát is szeretnének mutatni a többi horgásznak a halakkal való sportszerű bánásmóddal.

„Ezen az idei versenyen odáig eljutott a tónak a halállománya a vízkezelőnek és a tó adottságainak köszönhetően, hogy 10 kilós a legkisebb hal, amit bemérhetnek a csapatok a versenyen. És csak az számít a tabellába, csak az érvényes a versenyben, annak számít az eredménye tulajdonképpen, aki a 10 darab 10 kiló feletti halat meg tudja fogni. Ez egy nagyon komoly kihívás, amit a világ egyetlen horgászvizében sem lehet megrendezni így 150 csapattal, hogy tulajdonképpen nyugodt szívvel mondhatjuk azt, hogy minimum 100 csapat ezut biztosan teljesíteni fogja a hétnek a végére.” – véli Gödry Zoltán szervező.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-nek éves szinten pontyból 300 000 kilogrammot kell a tóba juttatnia, eddig 65 956 kilónyit szállítottak ide. A hátralévő mennyiséget december közepéig tervezik betelepíteni.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek