Zajlik az őzek násza, nőhet a balesetveszély

2023. augusztus 16. (szerda)

Augusztusban zajlik az őzek násza, ezért fokozott figyelemmel kell közlekedni az utakon. Ebben az időszakban ugyanis sokkal óvatlanabbak az állatok, így megnő a balesetveszély. A szakemberek szerint ilyenkor az autókra szerelhető vadriasztóra sem reagálnak az állatok. Tudósításunkban a nyugalom megzavarására alkalmas képek is megjelennek.

A párzási időszakban az állatok a szokásosnál aktívabbak, ilyenkor csak a kiválasztott párjukra figyelnek az őzek, valamint a vetélytársak elűzésére. Emiatt azonban a mozgásuk kiszámíthatatlanná válik és a veszélyérzetük is csökken. Az óvatlanság miatt sok esetben, akár napközben is kifuthatnak az utakra. Fontos, hogy nemcsak azokon a helyeken fordulhatnak elő nagyobb valószínűséggel az állatok, ahol tábla is jelzi, szinte bárhol előbukkanhatnak.

„Itt nálunk elég gyakori a vadbaleset. Hogyha lehet mondani, akkor a 71-es főút úsztató majori szakaszon van rengeteg őzelütés. Illetve Zalaszentgrót felé, azon a területen van még sok vadelütés. De előfordul Györöknél is a 71-es főút Györök és Vonyarcvashegy között. Illetve Györökön a Szépkilátó felé, hogyha azt elhagyjuk, akkor azon a szakaszon is szokott lenn vadelütés.” – foglalta össze Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

Vadbalesetek napi szinten történnek az országban. Ezek jelentős anyagi kárral is járhatnak, egyes esetekben haláleset is előfordulhat. A baleset-megelőzési előadó elmondta, a kiemelt területek az erdős és a kukoricás részek. A szakember hozzátette, amennyiben vaddal ütközünk, feltétlenül értesítenünk kell a rendőrséget, mivel a vadelütés közúti balesetnek minősül.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek