Zalai Kenyérünnep

2019. augusztus 21. (szerda)

Keszthelyen, a Festetics-kastély udvarán tartotta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete Zalai Kenyérünnepét. Mint arról korábban beszámoltunk, július vége óta folyamatosan érkeznek a beszállítások a tüskeszentpéteri malomba, hogy a gazdák által felajánlott búzából őrölt liszt aztán eljuthasson mintegy 80 ezer rászorulóhoz szerte a Kárpát-medencében.
Az ünnepi újkenyerek már abból a lisztből készültek, melyhez a gabonát a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program keretében gyűjtöttek kárpát-medencei gazdáktól. Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke elmondta: a megyében elhúzódó aratás miatt később érkeztek be a felajánlások, de az adományozási kedv továbbra is töretlen, így a tavalyi lisztmennyiség biztosan összejön. „Az idei évben 5000 főt meghaladó adományozói bázisunk van: 2800-an az anyaországból, 2200-an pedig a Kárpát-medence határon túli területeiről. Én köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a programhoz, hiszen a 15 millió búzaszem jelképezi a 15 milliós magyarságot, és ez a program jelképezi azt az összetartozást, amit mi magyar gazdák érzünk egymás iránt.”

Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta: az ezeréves államiság szempontjából kiemelkedően fontos a magyar kultúra és a magyar értékek védelme, ebbe pedig természetesen beletartozik a Festetics-örökség is. Nem véletlen tehát, hogy a megyei Kenyérünnepnek ezt a helyszínt választották a szervezők. „Nagyon örülünk, hogy az agrárkamara itt rendezte meg ezt, hiszen a régióban azt hiszem a legméltóbb hely itt a Festetics-kastélyban a Magyarok Kenyeréről megemlékezni. És kiterjesztették az egész Kárpát-medencére, amely azt jelképezi, hogy a magyarság tovább él. A magyarságnak a kenyér mindig nagyon fontos volt, és Szent István ünnepe is, tehát így együtt egy valóban örök érvényű nemzeti és keresztény gondolat.”

Nagy Bálint alpolgármester Keszthely városa nevében üdvözölte a megyei rendezvényt. Beszédében az államalapítás ünnepe kapcsán aláhúzta: bár Szent István királyt sokan próbálták támadni a kereszténység mellett tett megrendíthetetlen hite és eltökélt nemzetpolitikája miatt, ő mégis kitartott elvei mellett, mert tudta, hogy ez országa sikerének és hosszú távú fennmaradásának, a magyarság megmaradásának záloga. „Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy minden olyan szervezettel –legyenek azok településiek, megyeiek vagy országosak–, amelyek az ország és a környékünk fejlesztéséért, fejlődéséért dolgoznak, jó legyen a kapcsolat, és eredményes, érdemi munkát tudjunk folytatni. Erre augusztus 20-a kiváló alkalom, hiszen amikor Magyarország alapításáról, Szent Istvánról és az ő intelmeiről beszélünk, olyan örök érvényű tanításokat, iránymutatásokat kaphattunk, melyeket ahhoz, hogy ma is egy erős országról, vagy erős településről, egy erős városról tudjunk beszélni, ma is meg kell, fogadjunk.”

Az újkenyeret Buzsáky Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei élelmiszer-feldolgozási osztályának elnöke és a sütését végző Korona Pékség ügyvezetője mutatta be az egybegyűlteknek. Ezt követően ökumenikus szertartás keretében Tál Zoltán katolikus, Zichy Emőke református és Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész áldotta és szentelte meg a föld termését és az emberi munka gyümölcsét. Az életet és a nemzet összetartozását is szimbolizáló mindennapi kenyeret ezután megszegték, majd a díszvendégeket és a jelenlévőket is végigkínálták belőle. A magyaros hangulatról pedig a Harangláb Népzenei Együttes gondoskodott.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6330-zalai-kenyerunnep?fbclid=IwAR0eQkgE4WhahPtXZisBUo-8qLSBhDIt-8IbGAKkHN30JvgB3O2fPR8nLnk