Záportározó épül és medreket újítanak fel

2010. szeptember 18. (szombat)

Nem lesznek többé elöntött utcák a Büdös- árok torkolatának környékén, és a Balaton vízminősége is javul. Mindez annak a beruházásnak köszönhetően, mely összesen 136 millió Ft-ból, uniós támogatással, és a keszthelyi önkormányzat által biztosított önerőből valósul meg.

Keszthely Város Önkormányzata „Keszthely Város belterületet védő csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése” címmel a Nyugat-Dunántúli Operatív Program pályázatán több mint 116 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztésére. Ehhez a város 20 millió Ft önerőt biztosít.

A projekt a város Balaton parti területén egy csapadékvíz-hálózat fejlesztési beruházás megvalósítását foglalja magába, mely a Balaton partján, a Büdös-árok torkolati helyén és annak környezetében valósul meg. A projekt célja a természeti és épített értékek védelme, a csapadékvíz kár veszélyeztetettség megszüntetése, és a Balaton vízminőségének védelme.

A Móra Ferenc utcában és a vele párhuzamos Apát utcában nagy esők után gyakran elöntötte az utcákat a víz, mert a közeli szűk mederszakasz visszaduzzasztja a magasabban fekvő területekről lefolyó csapadékvizet. Ez a probléma is megoldódik hamarosan, hiszen a vasútvonal és a Balaton közötti –most fás, bokros területen záportározó épül, felújítják a Büdös-árok medrét, betonburkolatot kap a Szent Imre árok medre, és egy gát is épül a Toldi Miklós út mentén.

A közbeszerzési eljáráson a keszthelyi Horváth-Ép Kft. nyerte el a kivitelezést.
Az erről szóló szerződést csütörtökön írta alá a kivitelező cég ügyvezető-igazgatója: Horváth Tihamér, és Keszthely polgármestere Ruzsics Ferenc.

A szerződés aláírása után megtörtént a munkaterület átadása, és ezzel együtt a munkálatok is napokon belül megkezdődnek. Az időjárás természetesen nagyban befolyásolja a kivitelezést.
A munkálatok a tervek szerint november végére befejeződnek.

(forrás: Keszthelyi TV Belterületi vízrendezés, környezetvédelmi fejlesztések