Zenével és tánccal a demencia ellen

2021. szeptember 27. (hétfő)

Az Alzheimer-kór és a demencia felismerésére és megelőzésére hívták fel a figyelmet Keszthelyen. Az idei nemzetközi világnap középpontjában a zene és a mozgás áll, hiszen ezek jótékonyan hatnak az agyműködésre. A Polgármesteri Hivatal előtt bemutatkozott a Senior Örömtánc Klub, zenélt Kiss Tamás és tanítványai. A program közös sétával zárult.

A tánc és a zene jótékony hatásaira hívták fel a figyelmet a keszthelyi Fő téren a Senoir Örömtánc Klub tagjai. A Polgármesterei Hivatal előtt olyan egyszerű koreográfiákat adtak elő, amelyeket bárki pillanatok alatt megtanulhat. A klubtagok vallják, a tánc nem csak szórakoztat, hanem fejleszti a memóriát, dolgoztatja az agyat is. Ezek pedig elengedhetetlenek a demencia és az Alzheimer-kór megelőzésében vagy tüneteinek késleltetésében.

„A zenével is nagyon jó hatást érünk el a memóriafejlesztésben, az agyra jó hatása van, a táncnak pedig még különösen. Egy vizsgálatot végeztek, amiből az derült ki, hogy 76%-kal kevesebb lett a memóriaproblémás beteg azoknál, akik táncoltak. Tehát az mindegy, hogy milyen féle táncot táncolnak, de a táncnak nagyon jó hatása van az agyra. Mi az idős korosztály céloztuk meg a senior örömtánccal.” – tájékoztatott Némethné Nagy Judit senior örömtánc oktató.

Az Alzheimer-kór és a demencia ma még gyógyíthatatlan, de az időben felismert betegség jól kezelhető, a tünetek súlyosbodása késleltethető. A szakemberek azonban úgy látják, még mindig tabu erről a kórról beszélni, az érintettek és családtagjaik halogatják a kivizsgálást. A Nemzetközi Alzheimer Társaság azért kezdeményezte a világnap kijelölését 25 évvel ezelőtt, hogy javítsa a betegségtudatosságot, eloszlassa a tévhiteket és javítsa az érintettek életkörülményeit. 2012 óta szeptember az Alzheimer-kór hónapja.

„A demencia korunk népbetegsége, sokan mondják, hogy egy ketyegő időzített bomba, ami most megtalálható és erre nincsen jelenleg semmiféle gyógykezelés, gyógymód. A megelőzésre, a prevencióra kell fektetni a hangsúlyt, és ez jelenleg a mozgással, a sporttal, illetve az étkezéssel hozható összefüggésbe. Az Alzheimer világhónap jegyében minden évben nemzetközi Alzheimer napot tartunk. Minden évben más köré csoportosítjuk a programjainkat, míg tavaly a séta volt, idén a zene és a mozgás.” – emelte ki Gedeonné Dallos Rita, a TÉT Alapítvány elnöke.

A világnap alkalmából Kiss Tamás, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar karnagya és tanítványai zenéltek a Fő téren. A program zárásaként a résztvevők lila léggömbökkel a kezükben végigmentek a sétálóutcán egészen a Festetics-kastély parkjáig.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8446-zenevel-es-tanccal-a-demencia-ellen