Zöld átállás valósul meg Keszthelyen

2024. május 29. (szerda)

Elkezdődött a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia megvalósítása Keszthelyen. A város mintegy 8 milliárd forintos európai uniós támogatási keretösszegből számos olyan projektet valósítanak meg, amely elősegíti a zöld átállást, illetve megfelel a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontoknak.

Az ökotudatosság és a környezetvédelem egyre sürgetőbbé válik napjainkban, nem csak egyéni, hanem települési szinten is. Fontos az éghajlatváltozás mérséklése, a vízi erőforrások védelme és a szennyezés megelőzése. Keszthelyen az elmúlt időszakban több száz fát ültettek, a jövőben pedig tervben van egy fakataszter létrehozása. Ezen kívül átfogóan felmérik a város energiafelhasználásának mértékét, és figyelmet fordítanak a városi intézmények digitális átállásának elősegítésére is.

„Korábban is ennek jegyében terveztük a fejlesztéseket. A helyi építési szabályzat módosításával növeltük a zöldterületet, új kampányokat kezdtünk, amelyek valójában faültetéssel is járnak, tehát ténylegesen meg is valósítottuk. Csináljuk tovább a Fasorok Városa programot. Ezen kívül nagyon sok egyéb terület is van, erről is hallunk érdekességeket, hiszen a város egész működését át kell állítani olyan értelemben, hogy minél kevesebb szennyező anyagot bocsássunk ki.” – tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A Fenntartható Városfejlesztési Stratégia az Európai Unió elvárásait figyelembe vevő dokumentum, mely a 2021-27-es programozási időszak forrásfelhasználásának feltétele. Ennek értelmében a különböző beruházások esetében kiemelt figyelmet kell fordítani a klímatudatos gondolkodásra. A most elkészült dokumentum megfogalmazza azokat a szempontokat, amelyek teljesülése nélkül nem kaphat zöld utat egyetlen projekt sem.

„Az éghajlatváltozásra valamilyen formában reagálni kell akár települési, városi szinten is. Mindenféleképpen cél az, hogy a szén-dioxid kibocsátást csökkentsük. Minél inkább olyan beavatkozásokat tervezzenek, fejlesztéseket a városok is, amelyek mindenképpen hozzájárulnak ezen cél megvalósulásához. Tehát nagyon-nagyon kiemelt tekintettel kell lenni arra, hogy a fejlesztések, a projektek tervezése során nagyon sok zöld elemet, zöld beavatkozást is tervezzünk.” – emelte ki Rodekné Hederics Erika, a Keszthelyi Városfejlesztő Egyszemélyes Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Fenntartható Városfejlesztési Stratégia kapcsán kerekasztal beszélgetést tartottak, amelyen bemutatták a szempontrendszert. Az eseményen több olyan szervezet képviselője vett részt, amelyek számára kiemelten fontos a környezetvédelem.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek