Zöld Farsang az Életfa óvodában

2022. február 17. (csütörtök)

Zöld Farsangoltak a gyerekek az Életfa óvodában. A hazai madárvilágról tartott előadást Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportjának titkára. A programot a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület szervezte. A környezettudatos nevelés minden generáció számára nagyon fontos, már egészen kis korban el kell kezdeni.

Bagollyal, hattyúval és nádi madarakkal ismerkedhettek az Életfa óvodába járó gyerekek. Darázsi Zsolt érdekes információkat osztott meg a hazai tollasokról. Az előadáson kiderült, hogy miért van a gólyának hosszú lába, mivel táplálkozik a vízityúk vagy hogy melyik az apróságok kedvenc madara.

„Villásfarkú fecske, és azért szeretem, mert ez a neve.” – mondta egy óvodás, Besenczi Zsombor.

A madarak nagy népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében. A fenékpusztai Madárgyűrűző Állomáson a nyár folyamán sok csoport megfordul. Itt lehetőség van testközelből megismerkedni a tollasokkal. Közben azt is megtudhatják az érdeklődők, hogy mit tehetnek azért, hogy megmaradjon a madárpopuláció. A szakemberek ugyanis azt látják, hogy évről-évre egyre kevesebb a szárnyas.

„Az egyesületnek beértek különböző felmérési, évtizedes felmérési adatai. Ebből látszik, hogy elsősorban a mezőgazdasági területeken, a lakóterületeken óriási a probléma. Tehát az a nagy mennyiségű vegyszer és kemikália, amit felhasznált az emberiség, annak bizony nagyon jön a következménye. Ez elsősorban ezeknek a kis énekeseknek, a ragadozóknak, és más egyéb madaraknak is, vízimadaraknak is a csökkenésében nagyon jól látszik.” – emelte ki Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani Egyesület Zalai Helyi Csoportjának titkára.

A szakemberek egyetértenek abban, egyre fontosabb, hogy tisztában legyünk a minket körülvevő világ értékeivel. Ha ugyanis megbontjuk a természet egyensúlyát, akkor szomorú jövő vár ránk. A Környezetvédelmi Egyesület rendszeresen szervez programokat a fiataloknak. A Zöld Farsang című rendezvény Keszthely klímastratégiájának is része.

„Nagyon pozitívak a tapasztalataink. Ez a mostani előadás is bizonyította, hogy a gyerekek mennyire figyeltek, okosakat kérdeztek, jelentkeztek, érdeklődőek voltak. Ugyanezt tapasztaljuk a nagyobbaknál is, hiszen számos olyan programunk volt, amit iskolásokkal, általános iskolásokkal, középiskolásokkal bonyolítottunk le, és lelkesen jöttek velünk fát ültetni.” – tájékoztatott Forstner Anna, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke.

Az óvodások nagy örömmel fogadták a madarakról szóló előadást. A gyerekek saját tapasztalataikat is megosztották és sok tollast felismertek a képeken.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8851-zold-farsang-az-eletfa-ovodaban