Zöld út a keszthelyi Balaton-part fejlesztésének

2010. szeptember 30. (csütörtök)

Háromszázmillió forint uniós támogatás segítségével újul meg a közeljövőben a keszthelyi Balaton-part – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Ruzsics Ferenc polgármester és Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

Keszthely az utóbbi években számos városfejlesztési tervet és ezekhez illeszkedő pályázati projektet dolgozott ki; a most megítélt támogatással a város második legnagyobb beruházása indulhat el, a városközpont nagyszabású, csaknem kétmilliárd forint összköltségű fejlesztésével majdnem egyidőben.

A Balaton-part közvetlen parti sávját érinti az elsősorban turisztikai célú beruházás: folytatódik és díszkivilágítást kap a parti sétány egészen a József Attila Vitorlás Sportegyesület (JAVSE) kikötőjéig. Megújul a móló bejáratánál található tér: a meglévő virágágyások mellett új növényszigetekkel és szobrokkal bővül, és lehetőség lesz a víz közvetlen megközelítésére is, mely elsősorban a családok számára jelent hiánypótló változást. A vasúti sínek után két helyen „fogadópont” kerül kialakításra, melyektől felújított sétány vezet le közvetlenül a partra. A Hullám és Balaton szálló műemlék épületének környezete is megszépül, valamint minőségi utcabútorok, szökőkút és információs táblák egészítik ki a beruházást.

Fontos része a projektnek, hogy a Balaton-part rendezvényhelyszíni szerepét megerősíti, a jelenleginél sokkal alkalmasabb lesz többszáz embert befogadó szabadtéri programok megrendezésére. A Zenepavilon alatt öltözők és raktárhelyiség kerül kialakításra és új nyilvános illemhely is épül.

A projektet kidolgozó városvezetés kiemelten odafigyelt arra, hogy a beruházás család- és gyermekbarát legyen, akadálymentesen tudja mindenki használni, valamint a kerékpárosok igényeit is szem előtt tartották a tervezésnél: több kerékpártároló várja az így érkezőket. Egy felnőtt, szenior játszótér is létesül a parton, melynek eszközeit várhatóan szívesen használják majd a kímélő sportolásra vágyó vendégek.

A város további tervei között szerepel a Helikon liget bekapcsolása a projektbe, valamint összefüggő sétány kialakítása egészen a Libás strandig.

A jelenlegi, több mint 350 millió forint összköltségű beruházás 85 százalékát a támogatási összegből fizeti a város. A munkálatok 2011-ben kezdődnek meg a parton.

Kapcsolódó írások:
Megduplázott támogatás a belváros rehabilitációjára