Zöld Zala: fókuszban a gyógynövények

2024. május 7. (kedd)
KesztHelyi identitás

A Keszthelyi-hegység, az erdők és a gyógynövények voltak az idei Zöld Zala vetélkedő fókuszában. A Fejér György Városi Könyvtár 15 éve hívja versengésre a diákokat. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet Keszthely és környékének természeti kincseire.

Illata és külleme alapján kellett felismerni a kakukkfüvet. A gyógynövények voltak a vetélkedő fókuszában. Wágenhoferné Pohl Magdolna segített a szervezőknek. A természetgyógyász szerint fontos a környezeti nevelés: „Annyira eltávolodtunk a természettől. Nagyon-nagyon fontos az, hogy a gyerekek minél kisebb korban visszakanyarodjanak a természethez, illetve a gyógynövényeket megismerjék, a legegyszerűbbeket egyáltalán tudják használni, felismerjék azokat és a mindennapjaik részévé válhasson ismét, ahogy régen is volt.”

Balatoni compók, Pele apó lányai, Szalamandrák – ilyen kreatív neveket választottak a csapatok. Keszthelyi, zalaapáti és gyenesdiási iskolások versengtek.

„Igazából nekem ez szerintem egy kihívás. Én szeretem nagyon a természetet, meg az ilyen helyeket. Egyik barátom – aki most szintén itt van – ő mondta vele nevezzek” – nyilatkozta Lakics Iván, az Életfa iskola tanulója.

Az erdők, a Keszthelyi-hegység értékei, kilátók és az év élőlényei is a feladatok közt szerepeltek. A Fejér György Városi Könyvtár 2009 óta várja versengésre az általános iskolás tanulókat. Az első, írásbeli forduló iránt nagy volt az érdeklődés.

Verebélyi Judit könyvtáros-szervező: „A hatodik, hetedik osztályosoknak van mindig ez a verseny meghirdetve. Négy éve pedig online lehetőség is van bárki számára. Ma pedig eljött az idő, hogy a legjobb hat iskola, négy fős csapattal megmérettesse magát. Az idei évben több mint tíz iskola jelentkezett, nagyon sok tanulóval és a legjobbakat hívtuk ma egy kis kreatív, játékos vetélkedőre.”

A szervezők fontosnak tartják a felkészítő pedagógus partnerségét. A könyvtár köszönetet mond a támogatóknak is. A Zöld Zala versenyt a „Balatoni Compók” csapata nyerte. A gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola diákjait Duráncsik Éva készítette fel.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek