Zongorát avattak a zeneiskolában

2018. november 25. (vasárnap)

Több, mint tizenötmillió forint adományt kapott a keszthelyi Zeneiskola Baráti Kör Egyesület. Ebből a pénzből elsőként egy márkás hangversenyzongorát vásároltak. Egy hangverseny keretében mutatták be a hangszert és annak hangját az érdeklődő közönségnek.
A zongoraavató hangversenyt egy kilenc esztendős tehetség, Kádár Viktória játéka vezette fel. Ezt követően lépett a színpadra az est meghívott művésze, Szokolay Balázs Liszt-díjas zongoraművész. Nem először jár a keszthelyi zeneiskolában: fellépései előtt többször is itt kapott lehetőséget a gyakorlásra. A zongora már korábban megérkezett, így hónapok óta hangolja, finomítja. „Ezen a hangszeren – ugye nyár óta van itt, úgy tudom – már Tamás barátommal megismerkedtünk így a hangszerrel. Általa a kurzust minden évben tartom itt a nyáron, és picit zongoráztam már rajta. Nagyon örülök és nagyon jó ez a Kawai hangszer. Gyerekeknek különösen nagyon hasznos ilyen hangszeren játszani, úgy gondolom” – tudtuk meg tőle.

A művész a koncertet Mozart K. 330-as C-dúr szonátájával kezdte. A hangversenyzongora kiváló hangjával elkápráztatta a közönséget. Hossza száznyolvannyolc, a szélessége százötvenkettő centiméter. A súlya tekintélyes: háromszázharmincnégy kilogramm. A zongoraavató hangversenyt megelőzően Gárdos Tamás, a Zeneiskola Baráti Kör Egyesület elnöke szólt a zeneiskola hangversenytermét teljesen betöltő közönséghez. Így fogalmazott: “A Kawai cégnél alapelv, hogy a minőségi hangszer alapvető fontosságú a művészi benyomások hű tolmácsolásához, mivel a hangszeren keresztül a művész a szívünket érinti meg.”

Bánhidai Tamás, az intézmény igazgatója elmondta: az ötvenezer eurós adomány felajánlója egy magánember, aki a személyét illetően teljes titoktartást kért. Véleménye szerint a magas adomány egyben a munkájukat is minősíti. „Köszönet a tanároknak is, hogy ezek szerint olyan munkát végeznek, úgy tanítják a zenét, hogy az tényleg hallhatóan élvezhető a közönség számára is. Másrészt, hogy a gyerekek is szeretettel jönnek a koncertre és muzsikálnak, és a tanárok is hasonló módon a zenéléssel példát tudnak mutatni az intézmény tanulói számára” – tette hozzá az igazgató.

A minőségi, japán hangszer az adomány egyötödéből került ki. A Zeneiskola Baráti Kör Egyesület a fennmaradó összeget az alapító okiratában meghatározott célokra fogja felhasználni.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9267/zongorat-avattak-a-zeneiskolaban/?fbclid=IwAR0FdFyQwsfd32xzgoyMCBe96k5UvZMr3eIO6S9mfSdpZyg6T4v9MI1vKQs